"Zonder mij is Antwerp failliet"

EX-VOORZITTER EDDY WAUTERS PLOTS SLEUTELFIGUUR IN OVERNAME CLUB

Ex-Antwerpvoorzitter Eddy Wauters: "Ik heb geen revanchegevoelens."
Foto BELGA Ex-Antwerpvoorzitter Eddy Wauters: "Ik heb geen revanchegevoelens."
Begin 2012 nog weggehoond en verjaagd na 42 jaar voorzitterschap en straks mogelijk toch weer de redder in nood voor Antwerp. Het zou zomaar kunnen voor Eddy Wauters. Het princiepsakkoord dat de gewezen preses van de Great Old afgelopen weekend sloot met de investeringsgroep rond Patrick Decuyper, blijkt cruciaal voor het voortbestaan van het stamnummer 1.

'De onderhandelingen van de laatste kans'. Zo werden de overnamegesprekken die Antwerp sinds een aantal maanden voert met de West-Vlaamse zakenman Patrick Decuyper (ex-CEO van Zulte Waregem) genoemd. Zo penibel was het gesteld met de gezondheidstoestand van de Great Old. Afgelopen weekend volgde een doorbraak, toen Decuyper een akkoord bereikte met Eddy Wauters omtrent diens vordering van 5 miljoen euro tegenover Antwerp. "Ik heb me akkoord moeten verklaren dat ik 2/3de van mijn vordering zou laten vallen", zegt Wauters. "Dat akkoord moeten de investeerders straks ook sluiten met alle andere schuldeisers. Ik hoop dat het zal lukken. Ik heb Decuyper twee keer ontmoet en hij leek me een heel betrouwbaar man, die mooie plannen heeft met Antwerp. Hij liet me ook een document zien waarin staat dat zijn investeringsgroep reeds 95% van de aandelen heeft overgenomen van de Groep Hofmans-Verhaegen. Maar dat ze er nog geen gebruik van kunnen maken, omdat er nog opschortende voorwaarden verbonden zijn aan het akkoord."

Licentie

De belangrijkste voorwaarde is dat Antwerp zijn licentie voor het seizoen 2015-2016 behaalt. Leek dat tot voor kort een hopeloze zaak, gezien de miljoenenclaim van Wauters, dan lijkt de gewezen preses er nu eigenhandig voor te zorgen dat de oudste club van het land straks alsnog een licentie op zak steekt. "Ik heb me soepel opgesteld", zegt Wauters. "Zonder mij, was de club recht op het faillissement afgestevend. Jos Verhaegen en Gunther Hofmans beweerden vier jaar geleden de club weer naar hogere regionen te zullen loodsen, maar ze hebben er niks van gebakken. Integendeel, ze hebben al die tijd de club nog meer ten gronde gericht en nooit betaald. Het akkoord dat ik sloot met Decuyper om slechts 1,7 miljoen euro terug te krijgen in plaats van 5 miljoen is voor mij dan ook de laatste kans om nog iets terug te zien van het geld dat ik al die jaren aan Antwerp geleend heb. Als Verhaegen en Hofmans aan het bewind waren gebleven, had ik geen eurocent teruggezien."


Daarmee haalt Eddy Wauters nog een consequentie aan van het op til staande overname-akkoord: de groep Verhaegen-Hofmans ruimt plaats en ook het liedje van huidig voorzitter Jan Michel lijkt uitgezongen. Wauters daarentegen maakt straks wellicht de omgekeerde beweging: in 2012 weggestemd en langs een achterpoortje vertrokken in Deurne-Noord doet hij bij een overname door Decuyper zo goed als zeker opnieuw zijn intrede op de Bosuil en wel door de grote poort als erevoorzitter.

Geen revanche

"Toch heb ik geen revanchegevoelens", haast hij zich. "Het is eerder triest dat ze beroep moeten doen op iemand die ze weggehoond hebben, om nu de club te redden van de ondergang. Maar nogmaals: ik kraai geen victorie. Zolang de opschortende voorwaarden niet vervuld zijn, kan alles nog afspringen."


En dat laatste valt zeker niet uit te sluiten. Slaagt de groep Decuyper er de volgende weken niet in alle schuldeisers van Antwerp te overtuigen om 2/3de van hun vordering te laten vallen, of slaagt Antwerp er straks toch niet in aan alle licentievoorwaarden te voldoen, dan betekent dat zo goed als zeker de doodsteek.


Verhaegen en Hofmans, die op vakantie is in China, waren niet bereikbaar voor commentaar.