“Misbruikte bompa (63) moest zelfs in de winter op mat op terras slapen”

Macedonisch koppel in Deurne gearresteerd voor jarenlang onmenselijke behandeling van huisgenoot.

Op dit terras bracht de 63-jarige Florreke jarenlang een groot deel van zijn tijd door.
Patrick Lefelon Op dit terras bracht de 63-jarige Florreke jarenlang een groot deel van zijn tijd door.
In Deurne is een 63-jarige man maandenlang misbruikt en uitgebuit door een Macedonische familie. Dat meldt het Antwerpse parket. De onderzoeksrechter heeft een man van 42 en een vrouw van 41 aangehouden. De dochter van 19 is vrij onder voorwaarden.

Een wijkagent van de regio Oost (PZ Antwerpen) kreeg op 17 augustus 2019 een melding over een oudere man die al verschillende maanden buiten op een terras zou slapen op een adres in Deurne. Het slachtoffer moest zich naar verluidt ook buiten wassen en buiten eten.

Het slachtoffer zou een Belg zijn, die de Macedoniërs al een hele tijd kent.
Patrick Lefelon Het slachtoffer zou een Belg zijn, die de Macedoniërs al een hele tijd kent.

Kwetsbaar

“Een wijkteam van PZ Antwerpen kon de man spreken en stelde vast dat de bewoners, een Macedonische familie, het slachtoffer uitbuitten en misbruik maakten van de kwetsbare toestand van de man”, klinkt het in een persmededeling. Uit het eerste onderzoek bleek ook dat het slachtoffer de afgelopen tien jaar door de Macedonische familie financieel gepluimd werd.

De 63-jarige Belgische man had zo’n tien jaar geleden toevallig kennisgemaakt met het Macedonische koppel. Die nodigden hem uit in hun appartement op de Turnhoutsebaan in Deurne. Dat contact werd intensiever. De man die door buren Florreke of Jefke wordt genoemd, trok op de duur bij hen in. De familie sprak hem aan als ‘Bompa’.  De man vertrok wel dagelijks naar zijn werk maar éénmaal thuis was hij het slaafje van de familie.

Buurvrouw Jeanine: “We zagen hem dikwijls op zijn mat liggen op het terras met alleen een donsdeken over zich heen. Of hij zat op de dorpel zijn boterhammen op te eten. Jefke moest  het terras proper houden en kreeg soms opdracht om de parking te vegen. “Als dat gedaan is, krijg je nen boterham”, hoorden wij het koppel dan zeggen.” Hij was eigenlijk het slaafje van het Macedonische gezin. Jefke zei zelf nooit meer dan een goeiedag. Hij had ook een bochel en liep altijd gebogen over straat." 

Na de huiszoeking werd de mat waarop 'Jefke' jarenlang moest slapen, te drogen gehangen op de parking.
Patrick Lefelon Na de huiszoeking werd de mat waarop 'Jefke' jarenlang moest slapen, te drogen gehangen op de parking.

Het Macedonische koppel zorgde voor heel wat overlast ‘s nachts. Tot 2 uur ‘s nachts werd er met luide muziek gebarbecued of werd de friteuse aangestoken op het terras. Dan kreeg Jefke ook wel een bordje. 

Jeanine: “Jefke waste en schoor zich in een plastiek badje op het terras. Eén keer had hij eens een zak van de Primark bij met nieuwe broek en trui. Hij droeg dat dan dag-in-dag-uit, zomer en winter.” 

De 63-jarige man sprak op zijn werk of elders nooit over zijn erbarmelijke leefomstandigheden. Met zijn familie was door de jaren alle contact verbroken. 

Kristof Aerts van het Antwerpse parket: “In samenspraak met vzw Payoke (een opvangcentrum voor prostituees en slachtoffers van mensenhandel, nvdr.) werd het slachtoffer ondergebracht op een veilige plaats. Tijdens het verdere onderzoek werd een onderzoeksrechter gevorderd wegens mensenhandel, misbruik van zwakke toestand van personen en mensonterende behandeling.”
124 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Katja Schraudy

  Ocharme geen woorden voor,zet ze onmiddelijk het land uit.

 • Anita Billen

  De familie direct uit het land zetten en op de zwarte lijst voor Europa zetten zodat ze dat niet ergens anders uitproberen .

 • Herman Verhoeven

  Ook met zulke buren moet je geen vijanden hebben....is dit ook niet strafbaar het niet helpen van een persoon in nood???

 • Jeanne Thieren

  Hopelijk een heel zware straf voor die monsters en een grote schadevergoeding voor die sukkelaar en na hun zware straf terug naar Macedonië en dat het zo lang moest duren eer er iemand de politie verwittigde voor dit zwaar vergrijp ! .

 • sybille herreman

  hoe kan dit toch dat niemand dit eerder heeft gezien?