"Een droom die in vervulling gaat"

ANTWERP FC BLIJFT OP BOSUIL, DIE GROEIT TOT 23.000 ZITJES

Antwerpfan Kenneth De Swaef (links) is heel blij met de stadionplannen. Naast hem: Nicolas, Jirri, Ellen, Dorien en Dave.
Philippe Truyts Antwerpfan Kenneth De Swaef (links) is heel blij met de stadionplannen. Naast hem: Nicolas, Jirri, Ellen, Dorien en Dave.
Nergens scheen de zon zaterdag zo fel als boven de Bosuil. De fans zijn blij met de uitbreiding van het stadion, volgend jaar al, tot 23.000 plaatsen. "Ik heb het gevoel dat voorzitter Paul Gheysens de ideale formule heeft gevonden tussen de eigen ambities en wat de supporter wil", zegt acteur Luk Wyns.

Géén verhuis naar een andere locatie in of buiten Deurne. Antwerp FC blijft voetballen op de heilige grond van de Bosuil. Neen, het kan geen toeval zijn dat het stadion net als dat van Wembley in Londen van 1923 dateert. Tradities zijn er om in ere te houden. Schrijf maar op: hoeveel er ook nog wordt gepraat over een multifunctionele voetbaltempel op Petroleum Zuid, Antwerp zal nog heel lang op de Bosuil spelen. In een stadion dat met een speciale dakconstructie en dichtgebouwde hoeken de buurt veel lawaai bespaart. En ook licht: het veld wordt vanaf de tribunes beschenen.

Schepen Ludo Van Campenhout, Paul Gheysens en Bart De Wever in de Bosuil.
Klaas De Scheirder Schepen Ludo Van Campenhout, Paul Gheysens en Bart De Wever in de Bosuil.

Focus op fiets

Zevenduizend toeschouwers erbij, dan zijn wel maatregelen nodig. De club wil nog veel meer mensen de fiets op krijgen.


"Zeventig procent van onze fans woont binnen 7,5 kilometer van het stadion. Als één op de vijf mensen de fiets neemt, hebben we 4.000 fietsstallingen nodig. Vandaag zijn er 800", zegt Paul Gheysens. Voor het openbaar vervoer denkt sportschepen Ludo Van Campenhout (N-VA) aan combitickets zoals bij evenementen in het Sportpaleis. Leuk detail: ook dat heeft een capaciteit van 23.000.


Kenneth De Swaef is naar de match van zijn zoon Lucca bij de U11 aan het kijken als we hem het nieuws vertellen. "Geweldig. Ik heb hier nog gespeeld. Antwerp is een deel van mijn leven. Als we hier kunnen groeien, is dat altijd beter. Petroleum Zuid: dat zag ik niet zitten. De aparte tribune voor de jeugd (tribune 4) is een prachtig initiatief."


Tom Waes is zoals bekend een diehard fan. "Ik ben heel blij. We verdienen een groter stadion. Je voelt aan alles de ambitie hier, sportief en infrastructureel. Een verhuis naar Petroleum Zuid voelde verkeerd aan. Let wel, ik was niet tegen het idee van een stadion voor twee clubs.Maar die locatie is een grote fout."

Ziel

Luk Wyns is vol lof voor Gheysens.


"Hij snapt de ziel van de supporters en slaat geen stappen over. Hij wil de sfeer behouden: kijk naar tribune 2 (naar het model van de 'Gelbe Wand' van Borussia Dortmund, red.). Uitstekend ook hoe er op de jeugd wordt ingezet."


Volgens Bart De Wever (N-VA) gaat voor de fans een droom in vervulling en is het stadionplan een zegen voor de buurt. Toch stapt hij niet af van het aanbod om op Petroleum Zuid een complex voor voetbal, andere sporten en evenementen te bouwen.


"Als het succes van de Antwerpse clubs zich bestendigt, dan moeten we 40 à 50.000 kijkers kunnen ontvangen. Je hebt enkel een 'coalition of the willing' nodig: mensen die met een realistisch exploitatieplan en centen komen."