Wie neemt sjerp over van De Pauw?

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN DESTELBERGEN

Burgemeester Marc De Pauw (Open Vld).
Wannes Nimmegeers Burgemeester Marc De Pauw (Open Vld).
Destelbergen staat op een politiek keerpunt in de geschiedenis nu Marc De Pauw (Open Vld) niet langer een mandaat als burgemeester of raadslid ambieert. De Pauw verlaat na vier ambtstermijnen de politiek.

Marc De Pauw werd gemeenteraadslid na de verkiezingen van 1988 en tot burgemeester verkozen in 1995. Na 24 jaar als burgemeester geeft hij de fakkel door aan de jongere generatie. Hij komt ook niet meer op en gelooft niet in het lijstduwerschap om nog wat stemmen te ronselen. "Als je een stem vraagt aan de kiezer moet er ook een engagement tegenover staan", vindt De Pauw.

Afscheid

Ook OCMW-voorzitter en partijgenote Liliane Lebon verlaat het politieke toneel, net als schepen Rose Leirens (Open Vld. Partijgenote Elsie Sierens trekt de lijst. Zij werd schepen na het overlijden van Yves De Lausnay. Open Vld moest dus haar lijst grondig vernieuwen. De liberalen besturen sinds jaar en dag in een comfortabele meerderheid met CD&V. Samen hebben ze veertien van de vijfentwintig zetels in handen. Ook bij CD&V werd het geweer van schouder gewisseld en trekt Carolien Ongena de CD&V-lijst. Raymond Luyckx (73), lijsttrekker bij de vier vorige gemeenteraadsverkiezingen, is nu lijstduwer. Ongena is al zestien jaar schepen in Destelbergen.

Coalitie breken

N-VA wil de coalitie breken en heeft ook acht zetels in de gemeenteraad. De partij rekent op kopman Wim Raman. Hij zit al dertig jaar in de politiek en is voor de vierde keer lijsttrekker in Destelbergen, eerst voor de Volksunie, sinds 2006 voor N-VA. Als de partij wil besturen, zal ze hoe dan ook in zee moeten gaan met liberalen of christendemocraten. Sp.a en Groen hebben vandaag namelijk maar twee en één zetel in de raad. Beide partijen trekken nu wel in kartel naar de stembus met lijsttrekker Marieke Kindt (sp.a) en Roger Lybeer (Groen) op de tweede plaats. Etienne Balcaen duwt.

Vlaams Belang haalde zes jaar geleden geen enkele zetel binnen. De extreemrechtse partij schuift Henriëtte Scheire als kopvrouw naar voor. Benieuwd wie zondagavond aan zet is voor de vorming van een nieuw bestuur. 

De partijen doorgelicht 

Bij Open Vld moet Elsie Sierens het verlies van Marc De Pauw opvangen. Zij werd in april 2017 schepen na het overlijden van Yves De Lausnay. Sierens zetelt sinds 2011 als bestuurslid in de partij, werd in 2012 voorzitter en in 2013 verkozen als gemeenteraadslid. Plaats twee is voor Jacques Bouckaert (62). Raadslid Sofie Vanden Hove staat op drie. Op plaats zeven staat nieuwkomer Eveline Hoste. De voormalige Miss Belgian Beauty is ondertussen vastgoedexperte met een eigen kantoor in de gemeente. De jongste kandidaat is Gilles Berwouts (20) en Michaël Vercruyssen is lijstduwer.

Carolien Ongena trekt de lijst bij CD&V en verzamelde vijf jeugdige nieuwkomers op haar lijst. Laura Van Rentergem (20) combineert haar studies KMO-management met een job in Fit-Out in Destelbergen. Ester De Hondt (22) zit in haar laatste jaar Rechten aan de UGent en is gebeten door de politieke microbe. Ze is de kleindochter van wijlen dokter Penne. Eline Depouillon (22) en Bram Schepens (22) zijn hoofdanimatoren van Speelplein Tureluur. Stephanie Cassiman (19) is de benjamin van de lijst en zit bij scouts Joe English, Speelplein Tureluur en de jeugdraad. Daarnaast staat schepen André De Groote op twee, raadslid Alain Torcq op drie en Blijde Vercamer op vier. Schepen Raymond Luyckx duwt de lijst.

Sp.a-Groen gaat met lijsttrekker Marieke Kindt en Roger Lybeer op de tweede plaats naar de kiezer. Bob Vanden Eynde, Martinne Plets en Eddy Van de Walle vervolledigen de top 5. Etienne Balcaen zal de rood-groene lijst duwen.

Als grootse oppositiepartij trekt N-VA met Wim Raman (59) naar de kiezer. Op twee staat raadslid Eva Rombaut en raadslid Renaat De Sutter op drie. Ook Emmanuel Anciaux, Dorothea Van Lyssebettens en Marc Boxstaele staan op de lijst. Koen Van Hende is lijstduwer. In 2006 stond hij voor het eerst op de lijst. Sindsdien was hij afdelingssecretaris en in 2012 werd hij afdelingsvoorzitter van N-VA. Laetitia Anciaux (19) is de benjamin van de lijst. De studente verpleegkunde staat op de negentiende plaats.

Vlaams Belang haalde zes jaar geleden geen enkele zetel binnen. De extreemrechtse partij schuift Henriëtte Scheire als kopvrouw naar voor.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.