Weer recreatieverbod aan het Damvalleimeer door giftige blauwalg

Het Damvalleimeer in Destelbergen.
RV Het Damvalleimeer in Destelbergen.
Elsie Sierens, burgemeester van Destelbergen, legt op en rond het Damvalleimeer een verbod op van recreatie waarbij contact met het water mogelijk is. Er is opnieuw blauwalg vastgesteld en die produceert toxische stoffen (microcystines) met ernstige gezondheidsrisico’s bij contact. “Door de opwarming van de aarde en de mildere winters zien we deze blauwalgen steeds vroeger verschijnen”, zegt Sierens (Open Vld)

Eind januari onderzocht de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) deze drijflaag en kwam op 30 januari tot de conclusie dat het gaat om een potentieel toxische bloei. Volgens het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid  bestaan er ernstige gezondheidsrisico’s bij contact met de drijflaag of het water. Burgemeester Sierens volgt het advies en verbiedt nu alle vormen van recreatie op en rond het meer. Het Damvalleimeer wordt nu tweemaal per week gecontroleerd op de aanwezigheid van een drijflaag. Het lopende onderzoek van het Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek, dat enkele maanden geleden begon, wordt verder gezet om de basis van het probleem te onderzoeken.

Klimaatverandering

Vorig jaar was er ook al een besmetting van blauwalg op het meer. En in de zomer was er zelfs een totaalverbod voor publiek rond het meer. “Door de mildere winters zien we deze algen steeds vroeger opduiken. Maar we werken aan structurele oplossingen. Samen met Natuurpunt, beheerder van het gebied, bekijken we om extra waterplanten in het meer te voorzien. Die geven voor extra zuurstof en minder algenvorming. Ook het uitdunnen van de begroeiing op de oevers en de aanplanting van rietkragen kan oplossingen bieden”, zegt Sierens.