Verkiezingsaffiche ophangen aan het raam? Dat is verboden in Destelbergen

Gemeenteraadsleden van Gentse buurgemeente wijzen zelf overtreders terecht

De enige verkiezingsaffiche in heel Destelbergen hangt bij Kenneth Vranken. "Ik weiger ze weg te doen", zegt hij.
Erik De Troyer De enige verkiezingsaffiche in heel Destelbergen hangt bij Kenneth Vranken. "Ik weiger ze weg te doen", zegt hij.
De verkiezingsaffiches voor de komende verkiezingen zorgen voor ophef in Destelbergen, of beter het gebrek er aan. In de gemeente blijkt het namelijk verboden te zijn om politieke affiches aan ramen te hangen. Wie er toch één durft ophangen, krijgt te maken met de gemeenteraadsleden. "Dit kan echt niet. Men kan niemand verbieden om welke politieke partij dan ook te steunen", zegt parlementslid Joris Vandenbroucke (sp.a).

Een ritje door Destelbergen en het lijkt alsof er helemaal geen verkiezingen voor de deur staan. Er zijn wel een aantal vaste aanplakborden van de gemeente, maar geen enkel huis heeft een affiche ophangen. Bizar toch? We vinden toch één iemand met een politieke affiche. "Maar ook bij mij zijn ze al langs geweest", lacht Kenneth Vranken uit de Kouterstraat. "Plots stond hier een mijnheer die van de plaatselijke socialisten bleek te zijn. Hij had klachten gekregen van de andere partijen dat hier een verkiezingsaffiche hing en vroeg mij vriendelijk die te verwijderen. Maar eerlijk, ik denk er zelfs niet aan. Ik vind dat ik in mijn huis mag doen wat ik wil, dus ook verkiezingsaffiches ophangen. Ik heb eens nagevraagd, maar er staat geen straf op. Dus blijft ze hangen. Binnenkort hang ik er één bij van Freya", zegt hij.

Gentleman's agreement

"Wij hebben inderdaad een reglement dat verbiedt om verkiezingsaffiches aan gevels en ramen op te hangen", bevestigt burgemeester Elsie Sierens (Open VLD). "Al zeker vier verkiezingen na mekaar sluiten we voor de verkiezingen een 'gentlemen's agreement' tussen de politieke partijen om alles wat milieuvriendelijker te laten verlopen. Dat houdt in dat we geen constructies toelaten in tuinen, geen flyers in brievenbussen, maar ook dat er geen affiches zijn toegelaten aan de ruiten, zelfs geen stickers op auto's. We gaan daarin verder dan andere gemeenten, maar een affiche meer of minder zal uiteindelijk niet beslissen wie een verkiezing wint en wie niet."

"Natuurlijk zijn er altijd mensen die dat reglement niet kennen maar dan schieten onze gemeenteraadsleden in actie. Er zijn er 25 en ze zijn bijzonder waakzaam", lacht de burgemeester. "Als ze een affiche zien van een bepaalde partij dan contacteren zijn de voorzitter van die partij en die geeft dan opdracht om die affiche te verwijderen. Dat gebeurt al vele jaren zonder veel gemor. Het zorgt er voor dat onze gemeente niet vol staat met verkiezingspropaganda en dat maakt het hier toch zeer aangenaam. Met inbreuken op de privacy of vrijheid van meningsuiting heeft dit niks te maken."

"Brug te ver"

Toch is niet iedereen fan van de nieuwe regel. Parlementslid Joris Vandenbroucke (sp.a) schrok zich een hoedje toen hij berichten kreeg van partijleden over zijn 'illegale affiches'. "Dat de partijen samen papierverspilling aanpakken daar kan natuurlijk niets tegen zijn. Maar dat ook affiches aan ramen worden verboden, is toch een brug te ver. 'Overtredingen' worden gesignaleerd, desgevallend gefotografeerd en dan wordt er iemand op afgestuurd om die affiches weg te halen. Dat men zich komt moeien met wat mensen doen in hun eigen huis, wordt door velen als intimiderend ervaren, zo blijkt uit mijn contacten met mensen met een affiche aan hun raam. Niemand heeft het recht om mensen te verbieden hun politieke voorkeur te uiten, in hun eigen huis nog wel. Ik heb mijn partijgenoten die dat charter mee ondertekend hebben dat ook duidelijk gemaakt."

Maar wat gebeurt er met keikoppen die toch hun affiche laten hangen? Krijgen ze dan een boete? "Zo ver is het nog nooit moeten komen", zegt burgemeester Sierens. "Alles wordt steeds in der minne geregeld. Zelfs aan mijn eigen woning hangt er geen affiche en ik kom nochtans op tijdens deze verkiezingen. Ik heb daar geen probleem mee. Ik hoef mijn gezicht niet op honderden affiches te zien hangen. Ja, misschien maakt mij dat een atypische politica."
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Van Hauwermeiren

  En wat als ik mijn politieke mening wil uiten? Verkiezingen zijn meer dan een mannetje of vrouwtje een postje te bezorgen.

 • Jan Van Gent

  Als je dan nog een affiche van een rooie voor uw venster durft hangen …. zou niet verschieten dat ze er een van de dagen een steen naar gooien of vol met verf spuiten.

 • johny daneels

  Verbied dat toch overal, schaf die boel af, we moeten toch altijd maar aan meer voldoen om te mogen werken en daar steeds maar meer voor betalen, zij die niet werken worden altijd maar meer gesteund, waanzin Belgistan

 • Benny Marcelo

  Nog nooit heb ik een verkiezingsaffiche voor mijn raam gehangen maar moesten ze dat bij ons verbieden dan hingen mijn ramen vol; Van iedere party ééntje behalve van de party van de dictator.

 • andre Baukens

  dan moeten ze maar geen affiches drukken, hé, als je er toch geen mag ophangen