Na dodelijk ongeval: politie treedt op tegen rampfotografen

Sommige gebruikers van sociale media verspreidden foto’s van dit wrak terwijl de slachtoffers er nog in zaten.
Wouter Spillebeen Sommige gebruikers van sociale media verspreidden foto’s van dit wrak terwijl de slachtoffers er nog in zaten.
De politie van zone Rhode & Schelde treedt op tegen ramptoeristen die schokkende foto’s van zware ongevallen op sociale media plaatsen. Na het dodelijke verkeersongeval van zaterdagochtend in Destelbergen is een onderzoek geopend naar ongepaste facebookposts. De politie wijst op de impact voor de nabestaanden.

Nadat zaterdagochtend rond 8.30 uur een wagen met vier jongeren tegen een verlichtingspaal reed op de Dendermondesteenweg in Destelbergen, staken snel berichten en foto’s op sociale media de kop op. Passagier Jens Hamerlinck (20) kwam om het leven en een andere passagier verkeerde in levensgevaar, maar dat hield passanten niet tegen om foto’s te nemen.

“Terwijl de hulpdiensten nog bezig waren en zelfs voor ze ter plaatse waren, hadden rampfotografen al foto’s genomen”, volgens de politie, die een onderzoek startte nadat ze verschillende berichten te zien kreeg. Op enkele van de foto’s is het duidelijk dat de slachtoffers nog in de wagen zitten. “Met de pers werden ter plaatse duidelijke afspraken gemaakt en nageleefd, dus het is jammer dat er dan anderen zijn die toch zo’n dingen online plaatsen.”

Richtlijnen

Het onderzoek naar de ramptoeristen loopt nog, maar intussen wil de politie burgers sensibiliseren met de boodschap: ‘Rubbernecks’ en ‘ramptoeristenfotografen’, doe het niet! “Mensen zijn zich blijkbaar niet bewust van de gevolgen die hun posts kunnen hebben voor de nabestaanden van de slachtoffers”, zegt politiewoordvoerder commissaris Ronny Decuyper. Bovendien wordt de tussenkomst van de hulpdiensten erdoor verhinderd. Via haar facebookpagina verspreidde de politie verschillende richtlijnen.

De chauffeur die het ongeval van zaterdag veroorzaakte, is volgens de politie nog steeds aangehouden. De 19-jarige passagier uit Nazareth die in kritieke toestand verkeerde, is nog steeds in levensgevaar.

De politie verspreidde richtlijnen via facebook.
Facebook politie Rhode & Schelde De politie verspreidde richtlijnen via facebook.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Paul De Blauwe

    Zou men niet beter inzetten op meer alcoholcontroles in deze politiezone? Amper alcoholcontroles te zien hier...dit in tegenstelling met de buren uit Gent die wel zwaar inzetten op verkeersveiligheid