Heusden koers van start met minuut stilte maar zonder vedette André Greipel

Ondanks dreigende wolken toch 20.000 toeschouwers op parcours

Heusden Koers is dinsdagmiddag met een kwartier vertraging van start gegaan om 14.15 uur zonder spurtbom André Greipel. De renner van Arkéa was de publiekstrekker van het officieuze wereldkampioenschap van de kermiskoersen maar wou eerst eer betuigen op de begrafenis van zijn ex-ploegmaat Lotto renner Bjorg Lambrecht in Knesselare. De wedstrijd startte in Heusden met een indrukwekkende minuut stilte en een applaus voor de 128 renners aan de start. 
Minuut stilte voor de start van Heusden Koers voor Bjorg Lambrecht.
Didier Verbaere Minuut stilte voor de start van Heusden Koers voor Bjorg Lambrecht.
Andre Greipel of Team Arkea - Samsic
BELGA PHOTO YORICK JANSENS
BELGA Andre Greipel of Team Arkea - Samsic BELGA PHOTO YORICK JANSENS

Bjorg Lambrecht kwam vorige week bij een val om het leven in de Ronde van Polen en werd deze ochtend begraven in Knesselare. Greipel woonde er de uitvaart bij en droeg er mee de kist. Hij beloofde de organisatie om daarna naar Heusden af te zakken om alsnog de wedstrijd te rijden. Maar door de enorme massale belangstelling in Knesselare, raakte Greipel niet meer tijdig weg. “Hij belde me na de koers nog op om hem te excuseren en dat het een emotionele dag was voor hem. Hij beloofde dat hij er volgend jaar zeker wil bij zijn", zegt secretaris Bart  Clauwaert van de organisatie. 

Start uitgesteld

In Heusden werd de start nog even uitgesteld maar daarna toch in gang gevlagd door Belgisch kampioene Jesse Vandenbulcke. De start werd vooraf gegaan door een indrukwekkende minuut stilte. Gevolgd door een daverend applaus van het publiek voor de 128 renners. “Begrijpelijk dat André er niet bij is. Er zijn op zulke dagen belangrijkere zaken dan koers”, zegt oud-gouverneur Jan Briers die ook op de begrafenis aanwezig was en met vertraging naar Heusden kwam afgezakt. 

Andre Greipel of Team Arkea - Samsic op de uitvaart deze ochtend in Knesselare. 
BELGA PHOTO DIRK WAEM
BELGA Andre Greipel of Team Arkea - Samsic op de uitvaart deze ochtend in Knesselare. BELGA PHOTO DIRK WAEM

Hulde aan Belgische kampioenen 

Voor de start werden Belgisch kampioenen Tim Merlier (Corendon Circus) en Jesse Vandenbulcke in de bloemen gezet. “Ik ben blij om hier te mogen rijden in eigen provincie. Heusden koers blijft toch iets speciaals”, wist de renner. Vandenbulcke mocht als vrouwelijke Belgische kampioene de wedstrijd bij de heren afvlaggen.  Vlak voor de start werd een indrukwekkende en oorverdovende minuut stilte in acht genomen. Nadien volgde een hartelijk applaus voor het peloton. 

Voor de start werden Belgische kampioenen Tim Merlier en Jesse Vandenbulcke gehuldigd. zij mocht ook de koers afvlaggen.
Didier Verbaere Voor de start werden Belgische kampioenen Tim Merlier en Jesse Vandenbulcke gehuldigd. zij mocht ook de koers afvlaggen.
Belgische kampioenen Tim Merlier en Jesse Vandenbulcke aan de start van Heusden koers.
Didier Verbaere Belgische kampioenen Tim Merlier en Jesse Vandenbulcke aan de start van Heusden koers.

Koers voor jong en oud

Ondanks dreigende onweerswolken en enkele buien hield Heusden het overwegend droog. Ook het publiek liet zich niet afschrikken en was weer massaal op de afspraak. Zowel jong als oud. Voor het zevende jaar op rij organiseerde directrice Caroline Laeremans een koerscafé langs het parcours aan het Woonzorg Centrum Kouterhof. Dat je nooit te oud bent om te supporteren bewezen Mariette Van Alboom (94) en Theodoor De Loor (98). “Ik hou van de koers maar ik zie enkele nog kleurenflitsen passeren. Zo rap rijden ze hier”, lacht Theodoor. 

Nooit te oud voor de koers : Theodoor De Loor (98) en Mariette Van Alboom (94) supporteren aan WZC Kouterhof voor het voorbijrazende peloton.
Didier Verbaere Nooit te oud voor de koers : Theodoor De Loor (98) en Mariette Van Alboom (94) supporteren aan WZC Kouterhof voor het voorbijrazende peloton.
Bewoners van WZC Kouterhof supporteren voor het voorbijrazende peloton.
Didier Verbaere Bewoners van WZC Kouterhof supporteren voor het voorbijrazende peloton.
Directrice Caroline Laeremans startte zeven jaar geleden een koerscafé aan het WZC Kouterslag.
Didier Verbaere Directrice Caroline Laeremans startte zeven jaar geleden een koerscafé aan het WZC Kouterslag.

Jonge fans vinden we aan de aankomst. Daar supporteren Tess Geraerts (9) en Janne (8), Korneel (10) en Toon (11) Bulckaen voor de renners. “We zijn fans van Gilles Van Kerckvoorde, een vriend van de familie”, klinkt het vol overtuiging uit de jonge supporters. Ook aan de finish lopen we oud-burgemeester Marc De Pauw tegen het lijf. Na 24 jaar burgemeester nam hij afscheid van de politiek en gaf de fakkel door aan Elsie Sierens. “Het is de eerste maal dat ik zonder zorgen over de veiligheid of de organisatie kan genieten van een dagje Heusden koers", lacht hij in gezelschap van minister van staat Herman De Croo en burgemeester Marnic De Meulemeester van Oudenaarde.   

Nooit te jong voor de koers : Tess, Janne, Korneel en Toon supporteren voor Gilles Van Kerckvoorde uit Oostakker.
Didier Verbaere Nooit te jong voor de koers : Tess, Janne, Korneel en Toon supporteren voor Gilles Van Kerckvoorde uit Oostakker.
Oud burgemeester Marc De Pauw (rechts) kan eindelijk eens zorgeloos genieten van de koers in zijn eigen Destelbergen. In gezelschap met Herman De Croo en burgemeester Marnic De meulemeester van Oudenaarde.
Didier Verbaere Oud burgemeester Marc De Pauw (rechts) kan eindelijk eens zorgeloos genieten van de koers in zijn eigen Destelbergen. In gezelschap met Herman De Croo en burgemeester Marnic De meulemeester van Oudenaarde.

Goeie doel 

Op het parcours werden ook miniatuur renners in metaal verkocht van Heusden koers. “de opbrengst gaat integraal naar het kinderen revalidatiecentrum van het UZ in Gent. De verkoop loopt vlot", zegt Erwin Verheuge van de organisatie. Vlak voor de huldiging van Belgisch kampioen Tim Merlier als winnaar van de 70ste grote prijs Willy Hamerlinck kan de organisatie een cheque van 1250 euro schenken. In aanwezigheid van Willy Hamerlinck trouwens. Ondanks zijn zwakkere gezondheid kwam hij toch naar het podium afgezakt en dat zorgde voor enkele emotionele momenten. Herman De Croo schonk hem prompt een fles die hij als gast kreeg. 

Erwin Verheuge verkoopt metalen miniatuurrennertjes ten voordele van het revalidatiecentrum van het UZ op Heusdenkoers.
Didier Verbaere Erwin Verheuge verkoopt metalen miniatuurrennertjes ten voordele van het revalidatiecentrum van het UZ op Heusdenkoers.
Ere voorzitter van Heusden koers Willy Hamerlinck wou er ondanks zijn zwakke gezondheid toch bij zijn aan de aankomst en de podiumceremonie en genoot met volle teugen.
Didier Verbaere Ere voorzitter van Heusden koers Willy Hamerlinck wou er ondanks zijn zwakke gezondheid toch bij zijn aan de aankomst en de podiumceremonie en genoot met volle teugen.
Cheque voor revalidatiecentrum UZ op Heusden koers.
Didier Verbaere Cheque voor revalidatiecentrum UZ op Heusden koers.

Mooie editie

Ondanks de afzegging van André Greipel beleefden we toch een mooie koers. Zijn afwezigheid is uiteraard begrijpelijk gezien de situatie. We zijn hoe dan ook tevreden dat onze Belgische kampioen het ook afmaakte aan de finish. En ook het publiek was massaal op de afspraak. We schatten opnieuw zo'n 20.000 toeschouwers op het parcours. Hat was een topeditie", besluit Bart Clauwaert. 

Tim Merlier wint Heusden Koers.
Didier Verbaere Tim Merlier wint Heusden Koers.
Podiumceremonie Heusden Koers met winnaar Tim Merlier.
Didier Verbaere Podiumceremonie Heusden Koers met winnaar Tim Merlier.
Rijen dik aan de aankomst van Heusden Koers.
Didier Verbaere Rijen dik aan de aankomst van Heusden Koers.
Minuut stilte voor de start van Heusden Koers voor Bjorg Lambrecht.
Didier Verbaere Minuut stilte voor de start van Heusden Koers voor Bjorg Lambrecht.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.