Elza zingt haar levenslied al 105 jaar zonder zorgen

Elza Roels viert haar 105de verjaardag en wordt door zoon Daniël als een echter operadiva het feest binnen gebracht.
Didier Verbaere Elza Roels viert haar 105de verjaardag en wordt door zoon Daniël als een echter operadiva het feest binnen gebracht.

Elke dag content is ‘t beste medicament

Elza Roels - 105 jarige
Elza Roels uit Destelbergen blaast op zaterdag 1 december maar liefst 105 kaarsjes uit. Ze is de oudste inwoonster van Destelbergen en de oudste die ooit resideerde in Woon Zorg Centrum Kouterhof waar ze sinds enkele jaren woont. Daar werd donderdag een groot feest gehouden in het teken van de opera.

Want zingen was haar lang leven. Elza zong graag en werd in de jaren ‘30 een succesvolle operazangeres. Ze werd geboren in 1913 als jongste kind van Dominicus Albertus Roels en Juliana Maria De Keyzer in Sint-Amandsberg. Elza was amper 1 jaar oud toen haar vader naar het front vertrok tijdens WOI en hij keerde pas vlak voor het einde terug naar huis. In 1922 werd zus Simonne geboren en verhuisde het gezin naar Gent. Als jonge vrouw kreeg ze les van Maurice De Prêter, dirigent aan de Gentse opera. Toen ze 19 was, gaf ze haar eerste concert in ’t Vlaamsch studentenhuis. Daarna won ze een crochetwedstrijd in Brugge en behaalde onderscheiding op een Grand Concours Internationale de Chant. Onder de artiestennaam Elzy D’orville trad ze op in heel wat steden en gemeentes en voor prominente gezelschappen en personen zoals Gouverneur Lippens. Uiteindelijk nam ze ook vijf platen op voor een platenfirma in Brussel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stopte ze met zingen nadat ze weigerde om voor de Duitse troepen te zingen en hierop bedreigd werd. Zingen deed ze enkel nog in besloten gezelschap en voor familie.

Elza Roels wordt 105 en is de oudste inwoner van Destelbergen.
Didier Verbaere Elza Roels wordt 105 en is de oudste inwoner van Destelbergen.

Werken en content zijn

Sinds haar 18de werkte Elza in de Grand Bazaar waar ze kennis maakte met haar eerste echtgenoot Raoul Hulpiau. Ze huwden op 30 december 1944 en kregen één zoon Daniël. Elza ging toen werken aan De Genste Radiodistributie. Haar man overleed jammer genoeg na een verkeersongeval in 1956. Maar vond later de liefde terug bij Omer Steels, persfotograaf voor het toenmalige Dagblad Het Volk. Ze huwden op 21 oktober 1961. Toen hij overleed in 1986verhuisde ze naar Destelbergen. Daar woonde ze tot 2007 allen en nadien bij zoon Daniël en zijn echtgenote Jenny. En sinds enkele jaren geniet ze van een rustige oude dag in het Woon Zorg Centrum waar ze donderdag als een echte operadiva werd onthaald op het feestje. Ook op haar 105de is ze nog steeds in goeie gezondheid. Haar geheim? “Alle dagen met een vrolijk gevoel opstaan. Contentement is het beste medicament”, weet de 105-jarige.

Elza als jonge operazangeres
Didier Verbaere Elza als jonge operazangeres
Elza Roels viert haar 105de verjaardag en wordt door zoon Daniël als een echter operadiva het feest binnen gebracht.
Didier Verbaere Elza Roels viert haar 105de verjaardag en wordt door zoon Daniël als een echter operadiva het feest binnen gebracht.
Elza Roels wordt 105 en is de oudste inwoner van Destelbergen.
Didier Verbaere Elza Roels wordt 105 en is de oudste inwoner van Destelbergen.
Elza viert haar 105de verjaardag en wordt door burgemeester Marc De Pauw gefeliciteerd in het WZC in Destelbergen.
Didier Verbaere Elza viert haar 105de verjaardag en wordt door burgemeester Marc De Pauw gefeliciteerd in het WZC in Destelbergen.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jan Van den broeck

    Wat een kranige dame. Zij heeft een mooie ingesteldheid en een rijk leven! Proficiat!

  • Ineke Visser

    Mijn overgrootvader werd 100 jaar dit is super speciaal dus hartelijk gefeliciteerd!