Elsie Sierens (50) is eerste vrouwelijke burgemeester van Destelbergen: "Dat vertrouwen en geloof doet deugd"

Elsie Sierens (50) wordt in Destelbergen de eerste vrouwelijke burgemeester. Haar partij haalde 8 zetels binnen en vormt een bestuur met N-VA. Elsie volgt Marc De Pauw op. Haar politieke vader zette er na 24 jaar burgemeesterschap een punt achter. “Het is een hele eer, maar ik ga ook heel nederig in zijn voetsporen treden”, zegt de nieuwe burgemeester.
Elsie Sierens is de eerste vrouwelijke burgemeester van Destelbergen.
Didier Verbaere Elsie Sierens is de eerste vrouwelijke burgemeester van Destelbergen.

Elsie Sierens is gehuwd met Kris Moreels en de fiere mama van Robin (23), Lauren (20), Hellen (17) en Quinten (15). Beroepshalve is ze zelfstandig consulente in human resources en public relations. “Een job die ik al op een laag pitje zette toen ik onverwachts schepen werd na het overlijden van collega Yves De Lausnay in maart 2017. Zodra ik burgemeester ben, stop ik trouwens helemaal met mijn zaak. Ik wil me voltijds richten op het ambt en 24 op 24 beschikbaar zijn voor de gemeente”, zegt Elsie Sierens. 

Kersvers burgemeester Elsie Sierens krijgt gelukswensen van het personeel in Destelbergen.
Didier Verbaere Kersvers burgemeester Elsie Sierens krijgt gelukswensen van het personeel in Destelbergen.

Haar politieke carrière is er één zonder uitgesproken plan of agenda. “In 2000 werd ik lid van het Open Vld-bestuur in de gemeente en in 2012 kwam ik voor het eerst op voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ik werd toen verkozen als raadslid. Toen Yves De Lausnay verkozen werd als schepen, nam ik de fakkel over als voorzitter van de partij. Een uitgesproken stappenplan is er nooit geweest. Ik groeide mee in het bestuur, maar voelde me wel meteen als een vis in het water in de politiek”, schetst Elsie haar politieke carrière.

Verjongingsoperatie

Als voorzitter van de partij zette ze een verjongingsoperatie in gang. “Het werd niet uitgesproken maar ik wist dat sommige mandatarissen dit niet eeuwig zouden blijven doen. We hebben toen veel nieuwe mensen in de politiek geïntroduceerd en veel evenementen georganiseerd. Natuurlijk had ik ambities als raadslid. Maar ik wou vooral een nieuwe wind laten waaien in de partij. Toen Yves overleed en ik schepen werd, had ik ook nooit gedacht dat ik ooit burgemeester kon worden. Maar met Marc De Pauw, mijn politieke vader, had ik vanaf dag één een goeie band en het klikte. We zaten ook op dezelfde golflengte over bepaalde ideeën. Toen hij me zondagnacht zei dat hij blij was dat ik het was die hem opvolgde, was dat enorm belangrijk. Het was het mooiste moment van de dag. Zelfs mooier dan de overwinning of de burgemeesterssjerp. Ik heb altijd dat vertrouwen en geloof gevoeld en dat doet deugd”, zegt Elsie. “Maar het werk begint nu pas. Zes jaar lang hebben we aan de weg getimmerd en er staat een jonge ploeg klaar om Destelbergen goed te besturen. Dat is een grote uitdaging die we met beide hande aanpakken. Ik ben fier dat ik in de voetsporen van Marc mag treden en zal dit heel nederig doen”.

Rust bij het gezin

Naast haar job en haar politieke carrière vindt de nieuwe burgemeester graag rust bij haar gezin thuis. “Onderschat de drukte maar niet met vier kinderen in huis”, lacht ze. “Maar ik geniet graag in het weekend samen met mijn gezin van rustige momenten of een barbecue in de tuin. Ik kook ook graag. Liefst vis met veel omega 3. Dat is goed voor de hersenen”, lacht ze. “We gaan ook graag eens op weekend. Helemaal weg van de drukte. Op vakantie lees ik ook graag boeken. Thuis val ik meestal in slaap als ik probeer te lezen. En ik doe aan fitness om de conditie op peil te houden. Al ben ik dringend aan een inhaalbeweging toe, want de jongste maanden waren te druk. Hoewel ik ook veel kilometers afgehaspeld heb voor huisbezoeken tijdens de campagne”, besluit Elsie.

Afscheidnemend burgemeester Marc De Pauw en kersvers burgemeester Elsie Sierens vieren feest in Destelbergen.
Didier Verbaere Afscheidnemend burgemeester Marc De Pauw en kersvers burgemeester Elsie Sierens vieren feest in Destelbergen.
Elsie Sierens is de eerste vrouwelijke burgemeester van Destelbergen.
Didier Verbaere Elsie Sierens is de eerste vrouwelijke burgemeester van Destelbergen.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.