VIDEO. Laatste keer applaus voor Stef Loos: vrienden, ploegmakkers en familie nemen massaal afscheid van wielertalent

Meer dan duizend mensen hebben zaterdag in de Sint-Niklaaskerk in Dessel afscheid genomen van Stef Loos (19). De wielrenner kwam vorig weekend om het leven na een dramatisch ongeval in het Waalse Dottignies. “Het nieuws, de beelden en het besef dat jij het bent. De pijn is niet te vatten. Je bent een kanjer van een zoon en broer.” De woorden van zijn mama, maar later ook die van zijn papa, broer, hartsvriendin, ploegmakkers en studiegenoten sneden door merg en been.
Toon Verheijen

Een blinkende witte urne vooraan in de kerk met daarnaast zijn reservefiets. Volledig opgeblonken door zijn jongere broer en mecanicien Stijn. Achteraan een herdenkingstafeltje met een foto van een koersende Stef Loos. Twee kindertekeningen ernaast met een wielrenner en hartjes erbij. “Blijf denken aan die mooie momenten. Dat is wat iedereen tegen ons zegt, maar het is zo moeilijk”, vertelt mama Inn. “Maar natuurlijk zijn die er wel. Lieve zoon, je was puur, lief en gevoelig. Een eenvoudige jongen ook. Je hebt zoveel bereikt door nooit op te geven. Je ging ervoor, elke dag opnieuw. Je genoot ook zo van het nummer ‘Leef!’ Prachtjongen, mijn woorden eindigen hier, maar ik zal altijd met je blijven praten. Geef ons af en toe eens een seintje, hé.” 

Ook papa Kris had niets dan lof voor zijn zoon. “Koers nu maar verder. Kies de mooiste fiets uit en geef ons af en toe dat teken, hé. Wij zullen er voor zorgen dat je materiaal piekfijn in orde blijft. Alles zal blinken, vriend.  Maak je klaar, want zondag koersen we voor jou.” 

Stef kreeg bij het buitengaan nog een laatste keer applaus.
Toon Verheijen Stef kreeg bij het buitengaan nog een laatste keer applaus.

Broer

Stefs jongere broer Stijn mocht de kaars aansteken aan zijn urne, mocht zijn kruisje ophangen achteraan in de kerk en mocht bij het naar buitengaan door de erehaag Stefs reservefiets vasthouden. Tot tranen toe bewogen, maar toch wilde ook hij zijn broer een laatste brief voorlezen. Vooraf gegaan door het nummer ‘Rije, rije, rije, stoempe, stoempe, stoempe’. “Je zou eens moeten zien broer wie hier allemaal is voor jou. Al die ploegmakkers met hun fluovest. En je reservefiets, want je echte fiets zijn ze aan het opknappen. Ik ga onze gesprekjes blijven verder zetten. Je zal voor ons altijd de coureur van de familie blijven.” 

Ook ex-ploegmakker Remco Evenepoel nam het woord. “Iedereen was zo fier op jou. We kenden je door en door. Je was een ploegmakker, maar door de tijd werd je meer dan een echte vriend. Jij was het die me op moeilijke momenten bleef motiveren. Voor mij ben jij de enige en echte wereldkampioen. Ik ga je missen vriend.” 

Het volk stond al van voor 13 uur aan te schuiven.
Toon Verheijen Het volk stond al van voor 13 uur aan te schuiven.

Applaus

Een beklijvend moment toen ploegleider Jef Robert Stefs laatste ‘koers’ beschreef en iedereen vroeg recht te staan en hem een daverend applaus te geven. “Want je bent een wereldkampioen. Misschien niet als renner, maar wel als vriend." Iets wat ook hartsvriendin Yana beaamde. “Ik ben echt trots op wat je deed. Koersen was je leven, maar je wilde ook studeren. Je hebt de koers van je leven gereden, maar helaas niet gewonnen en dat doet pijn.” Waarop zijn studiegenoten de afscheidsplechtigheid afsloten met een mooie uitspraak. “Sta nog een keer op en steek je fiets in de lucht. Dan weten we dat je gelukkig bent." 

Op het herdenkingstafeltje lagen ook twee kindertekeningen.
Toon Verheijen Op het herdenkingstafeltje lagen ook twee kindertekeningen.
Toon Verheijen
Ook zijn ploegmakkers waren aanwezig.
Toon Verheijen Ook zijn ploegmakkers waren aanwezig.
Het bidprentje van Stef.
Toon Verheijen Het bidprentje van Stef.7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willy Mangelschofs

  Ik ken je niet,ik heb je nooit live gezien maar alleen op je foto straal je zachtmoedigheid en eerlijkheid uit . Ook jullie,ouders en broer, verdienen pakken respect voor de wijze waarop jullie reageerden ! Respect en veel sterkte samen !

 • Richard Tacken

  Veel sterkte aan de fam en vrienden

 • Edwine Van der Hoeven

  Zo jong, amper 19 jaar oud. Het leven is voor sommige goede, lieve mensen zo oneerlijk. Iedereen die Stef kende : koester de mooie herinneringen. ❤️

 • Francine Waselynck

  Sterkte

 • Wendy Broos

  Veel sterkte aan familie en vrienden van Stef !