Desselaars reageren verrast op beschuldigingen aan adres van burgemeester Kris Van Dijck

De wekelijkse markt in Dessel.
Peter Vanderveken De wekelijkse markt in Dessel.
In Dessel waren de aantijgingen aan het adres van burgemeester Kris Van Dijck (N-VA) donderdag hét gespreksonderwerp op de namiddagmarkt in het centrum. De meeste inwoners zijn lovend over hun burgemeester en vinden niet dat hij moet aftreden. Al zijn er ook kritische stemmen die menen dat hij beter moest weten omwille van zijn voorbeeldfunctie.

Kris Van Dijck zit al sinds vorige zondag in het oog van de storm, toen bekend raakte dat hij enkele dagen voordien een ongeval had veroorzaakt met 1,42 promille alcohol in zijn bloed. Donderdagmiddag, op het moment dat Van Dijck als parlementsvoorzitter zijn 11 julitoespraak hield, meldde P-Magazine dat Van Dijck betrokken zou zijn bij fraude met belastinggeld voor een escortdame. In Dessel wordt er donderdag vrijwel enkel over de beschuldigingen aan het adres van Kris Van Dijck gesproken. Van Dijck is immens populair in zijn gemeente: de voorbije drie legislaturen behaalde hij telkens een absolute meerderheid. Sinds 2007 is hij er burgemeester, na het ook al één legislatuur te zijn geweest van 1995 tot 2000.

Jos Slegers.
Peter Vanderveken Jos Slegers.

Heeft zijn imago nu een deuk gekregen? We gingen ten rade bij de Desselaars zelf. “Dit nieuws verrast me wel”, zegt Desselaar Jos Slegers. “Ik vond hem altijd een goede burgemeester. Hij is een sociale man die met de mensen praat. Dat dronken rijden: het kan eens gebeuren maar het mag niet, hé. En fraude plegen, dat is al zeker niet goed. Al vind ik niet dat hij moet aftreden.” Sommigen vinden de berichten fel overdreven. “Er wordt van een mug een olifant gemaakt”, reageert een buurtbewoonster kort.

Kris Van Dijck, burgemeester van Dessel.
BELGA Kris Van Dijck, burgemeester van Dessel.

De meeste inwoners vinden dus niet dat Van Dijck moet aftreden, al zijn er ook enkele andere stemmen te horen. “Dit had ik niet in hem gezien, dit komt voor mij heel onverwachts”, reageert een vrouw die liever anoniem wenst te blijven. “Hij is altijd heel vriendelijk en altijd aanspreekbaar, dus ik ben wel geschrokken van beide berichten. Dronken rijden kan eigenlijk al niet door de beugel en mogelijk fraude met belastinggeld... daar ben ik ook niet blij mee. We werken er allemaal hard voor. Of hij burgemeester kan blijven? Daar moet ik nog over nadenken.”

Lisette Geys is dan weer wat strenger voor haar burgervader. “Er zijn nog bestuurders die wel eens rijden met een glaasje te veel op, maar hij heeft wel een voorbeeldfunctie. Nu heeft hij maar een aanhangwagen geraakt, maar stel je voor als dat een van je kinderen was geweest die betrokken was bij het ongeval. Ik heb er geen plezier in dat hij nu zo in de put wordt geduwd, maar de terechtwijzing is wel terecht, vind ik. Ook eventuele fraude met die uitkering keur ik niet goed - zoiets doe je niet met belastinggeld. Volgens velen is hij een goede burgemeester, maar ik vind niet dat hij kan blijven. Als bewezen wordt dat hij met ons geld heeft gesjoemeld, dan moet hij aftreden.”

Lisette Geys.
Peter Vanderveken Lisette Geys.8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Keizer

  Zij keuren dus dronkenschap achter het stuur, liegen en bedriegen, hoerenlopen en sjoemelen goed. Toffe gemeente.

 • Jan Peters

  Ze beseffen nog niet wat er hij precies gedaan heeft. Als het allemaal zo onschuldig is zou hij geen ontslag moeten nemen.

 • Roger Geens

  Iedere dag zie en hoor ik dat in Frankrijk een minister -de Rugy-onder vuur ligt omdat hij een feestje had georganiseerd waarop kreeft en goede -dure-wijnen-werden gegeten en gedronken .Zet ik de Franse zenders om 7 uur in de ochtend of om 23 uur op ,geen 5 minuten of men is er over bezig .KVD mag blij zijn dat men hem nog "zacht "behandelt .

 • Peter Thys

  een partij van moraalridders die verslagen worden door hun moraal; je politieke verantwoordelijkheid nemen.Vreemd was toen Theo zelf de politie niet wou verwittigenen ze met de noorderzon uit de regering verdwenen.Maar wel jaren inhakken door BDW op de PS en nu zelf zo zondigen.Opnieuw komt het BDW goed uit niet te moeten reageren. Bij de VISA kwam hij op zijn Calimero' klagen na meer dan een week.Dus onderhandelen op gelijke voet over een regering want men ondertss minstens even laag gevallen

 • flip van morgen

  Dat snap ik niet dat dat nog kan goed gepraat worden direct al zijn verworven rechten afnemen is het enige juiste met hun voorbeeld functie.