DE PARTIJEN DOORGELICHT

DESSEL

N-VA:

De ambitie van de partij is in de eerste plaats om even goed te doen als vorige keer. Al zullen ze er bij N-VA ook wel mee kunnen leven als er pakweg één of twee zetels moeten prijsgegeven worden. Ook dan zullen zij de komende jaren alleen het beleid van de gemeente kunnen bepalen. De vaste kern blijft grotendeels dezelfde, met lijsttrekker Kris Van Dijck als boegbeeld en stemmenkanon. Op de tweede plaats staat wel een nieuw gezicht: Barbara Rommens. Zij stroomt door vanuit Jong N-VA Dessel. N-VA wil zijn absolute meerderheid verlengen om een scenario van 2000 te vermijden, toen burgemeester Kris Van Dijck samen met zijn partij naar de oppositiebanken werd verwezen ondanks het feit dat het de grootste partij was. De opdracht voor N-VA is 'simpel': minstens 11 van de 21 beschikbare zitjes behouden. Nu telt het er 13.

CD&V:

Behoorlijk wat verschuivingen op de lijst als je vergelijkt met zes jaar geleden, zeker bovenaan. Michel Meeus, ex-burgemeester en de voorbije verkiezingen telkens lijsttrekker, duwt de lijst maar neemt in principe geen belangrijk mandaat meer op. Nieuwe kopman is Paul Meynants, die vorige keer plaats vijf innam en ook die positie in de rangschikking van voorkeurstemmen binnen zijn partij behaalde. De vraag is of hij de partij naar de winst kan duwen die nodig zal zijn om de meerderheid van N-VA te breken. In dat geval moet CD&V minstens één of twee zetels winnen, én rekenen op een erg stevige score bij D&W.

D&W:  

D&W is een onafhankelijke lijst waarbij zes jaar geleden de liberalen al aansluiting vonden. Vanaf deze verkiezingen sluit ook samen-sp.a aan, dat vorige keer nog één zetel als aparte lijst behaalde. Wil D&W zijn ambitie waarmaken - de meerderheid van N-VA breken - dan zal het alleszins een heel aantal zitjes moeten winnen. De vrijgekomen zetel van samen-sp.a binnenhalen moet zeker mogelijk zijn, maar wellicht moet het nog eens minstens twee of drie extra zitjes winnen om niet opnieuw op een absolute meerderheid van N-VA te stuiten. Geen eenvoudige opdracht. Dirk Melis is opnieuw lijsttrekker, ook deze keer gevolgd door Anita Van Gestel. Nand Gys, de kopman van samen-sp.a, staat op drie. Frans Blankert was niet meer welkom op de lijst van N-VA, hij stapte uit de lokale partij en krijgt bij D&W nu wel een kans om een gemeenteraadszitje te verdienen.