Derny met olympisch vleugje in centrum

Naar schatting 15.000 tot 20.000 wielerliefhebbers zijn gisteren afgezakt onder een stralende zon naar het twaalde Derny Festival op kermismaandag in het centrum van Wetteren om een glimp op te vangen van olympisch kampioen Greg Van Avermaet en de rest van het peloton achter brommertjes.

Het was de enige race op Belgische bodem die Van Avermaet na zijn olympische titel reed. Als kind liep hij school in Wetteren en hij is goed bevriend met de organisatie van Wielerclub Wetthra. "In Wetteren rijden is voor mij als een thuiswedstrijd", aldus de olympische kampioen.

Om 14 uur stonden de fans al rijen dik in de straten. Heel wat supporters en inwoners namen speciaal een dag vrijaf om de koers te volgen. "We komen al twaalf jaar en supporteren dit jaar voor Laurens De Vreese. Maar een olympisch kampioen aan het werk zien, is uiteraard leuk meegenomen", aldus de Derny Boys. Ook de voetballers van Eendracht Massemen zijn opnieuw trouw op post. Bij aanvang van de race werd ook Wetteraar Michel Vaarten in de bloemetjes gezet. Hij haalde exact veertig jaar geleden olympisch zilver op de piste. En ook Lien Crapoen en Edward Theuns ontbraken niet op de afspraak. Het bloemenmeisje van de Ronde Van Vlaanderen en haar revaliderende renner gaven het startschot van een van de races. Greg Van Avermaet schreef de twaalfde Derny Race op zijn palmares voor Jasper Stuyven en Iljo Keisse.

"Beste editie ooit"

"Het was een fantastische koers met een fantastisch deelnemersveld en ongelooflijk veel volk. Onze beste editie ooit", aldus Wetthra-voorzitter Olivier Van Alboom.

(DVL)

Sven Nys geeft het startschot voor de Dernywedstrijd.
Didier Verbaere Sven Nys geeft het startschot voor de Dernywedstrijd.
'Gouden Greg' is een graag geziene gast in Wetteren.
Didier Verbaere 'Gouden Greg' is een graag geziene gast in Wetteren.
Een ontspannen Jurgen Roelandts, Olivier Naesen en Greg Van Avermaet bij de start van de Derny (foto links).
Didier Verbaere Een ontspannen Jurgen Roelandts, Olivier Naesen en Greg Van Avermaet bij de start van de Derny (foto links).
Edward Theuns en Lien Crapoen aan de start van het Derny Festival.
Didier Verbaere Edward Theuns en Lien Crapoen aan de start van het Derny Festival.