Depots Fotomuseum worden bunker

NIEUWE LIEVEN GEVAERTTOREN REGELT EIGEN KLIMAAT

De nieuwe Lieven Gevaerttoren is bijna klaar voor gebruik. Het gebouw naast het Fotomuseum valt op door de afwezigheid van ramen. En zo hoort het want het nieuwe depot van het museum zal zijn eigen klimaat regelen. Door de speciale constructie mogen er slechts twee werknemers per week voor een totaal van 8 uur binnen, zo blijft het klimaat op peil.

De nieuwe depots van het Fotomuseum zijn bijna klaar maar zullen pas in november volgend jaar in gebruik genomen worden. De depots zijn een proefproject want er komen geen hoogtechnologische klimaatsystemen, het gebouw zelf moet dat werk doen.

"In plaats van te investeren in een dure klimaatregeling zal het gebouw zelf het klimaat regelen. Alles is wind-, water- en lichtdicht gemaakt met enorm dikke geïsoleerde muren. Zelfs de gaten waar elektriciteitskabels doorgetrokken werden zijn op zijn smalst gemaakt. Het gebouw zal dus meer een natuurlijk klimaat hebben", vertelt Ann Deckers.

Geen restwarmte

Het gebouw heeft dus geen ramen of daglicht. De verlichting is LED en wordt gestuurd via bewegingssensors, wat zorgt voor een lage elektriciteitsverbruik maar ook geen restwarmte. Nieuwsgierige Antwerpenaren zullen nooit een kijkje binnen mogen nemen. Door de speciale constructie mogen er slechts twee werknemers per week voor een totaal van 8 uur binnen, zo blijft het klimaat op peil. Op de benedenverdieping zijn er wel enkele ramen, zodat voorbijgangers wel kunnen binnenkijken. Op die verdieping worden de kunstwerken bewaard die het minst gevoelig zijn aan licht en wind.

Opvallend, het gebouw wordt nu in november afgeleverd maar zal dan nog een jaar leegstaan. "Het gebouw moet uitdrogen en ontvochtigen. We zullen het klimaat dan in het oog houden en bepalen wanneer onze stukken er in mogen."

Grote waarde

De stukken zijn van grote waarde aangezien het fotomuseum, hét beeldgeheugen van Vlaanderen wil zijn. "We hebben ongeveer 2 miljoen stuks die hier terecht zullen komen op 5 verdiepingen van om en bij de 100 vierkante meter. Onze collectie is echt aan het groeien, vanaf het moment dat we zijn beginnen te conserveren, is dat snel uitgegroeid tot een miljoen stuks."

In de Lieven Gevaerttoren zullen alle ingelijste werken, de positieven op papier, de negatieven op glasplaat, de boekdocumenten en de gereputeerde collectie van meer dan 23.000 camera's een plek krijgen.

De provincie investeert in het eerste lage energiedepot van Vlaanderen zo'n 3,5 miljoen euro. "Ook al zullen wij binnenkort de bevoegdheden over cultuur verliezen, toch blijven wij investeren want anders kan je dit niet goed achterlaten. We hadden die gebouwen dan ook aangekocht met het idee op een depot", vertelt gedeputeerde, Luk Lemmens (N-VA). "De toren zal ook plaats bieden aan nieuwe collecties zoals het archief van AGFA-Gevaert. Zo kan het Fotomuseum een echt expertisecentrum worden."

Het gebouw heeft amper ramen. Er zijn er alleen rechts, voor de trappenhal, en onderaan. Daar worden kunstwerken bewaard die het minst gevoelig zijn aan licht en wind.
Laenen Het gebouw heeft amper ramen. Er zijn er alleen rechts, voor de trappenhal, en onderaan. Daar worden kunstwerken bewaard die het minst gevoelig zijn aan licht en wind.
De ruimtes in het gebouw zijn volledig afgesloten.
Laenen De ruimtes in het gebouw zijn volledig afgesloten.