Vrouw en kleinkind (2) uit brand gered

GROOTVADER REDT BEWONERS MET HULP BUUR EN TUINAANLEGGER

JVK
In Markegem hebben een buur en een tuinaanlegger, die er aan het werk was, gisterenmorgen de 38-jarige Nathalie Geurs en haar kleinkind uit de tweede verdieping van een brandende woning gered met een ladder. Het was haar man, de 48-jarige Rudy Lapare, die de zijn vrouw en Maxime (2) uit de brand haalde. Niemand raakte gewond, maar het huis is onbewoonbaar.

Het nieuw samengesteld gezin van Nathalie Geurs en haar man Rudy Lapere (48) telt veertien personen, gelukkig waren de meesten naar school of aan het werk.


Het was vader Rudy die rond tien uur 's morgens de brand als eerste had opgemerkt in de woning. "Ik had de nacht gedaan bij transport Vanrenterghem en lag rond tien uur in mijn bed toen ik een brandgeur rook. Toen ik in de keuken kwam, zag onze dampkamp in brand staan. Mijn vrouw is meteen naar boven gelopen want onze zoon Quinten (4) en onze kleinzoon Maxime (2) lagen er nog te slapen", zegt Rudy.


Ze wikkelde haar zoon Quinten die op de eerste verdieping lag in een doek en gaf hem aan haar dochter, die ook in de woning aanwezig was. "Ondertussen was de woning al gevuld met een donkere rook en stond de keuken in lichterlaaie, maar ik ben een verdieping hoger gelopen om Maxime op te halen. Daar kon ik bijna niet meer ademen en ben ik om hulp beginnen roepen uit het raam op de zolderverdieping", zegt Nathalie.


Kurt Reynaert uit Asper, die in de buurt bezig was met de aanleg van een tuinpad bij de buren, zag het vuur als eerste uit hun keuken slaan. "Ik ben naar de woning gelopen en hoorde een vrouw roepen door een raampje op de eerste verdieping. Uit hetzelfde raam kwam een donkere rookwolk. Ik ging meteen om een ladder en heb die dan samen met een buurman tegen de muur gezet. We hebben de vrouw en een kind op die manier kunnen redden", zegt Reynaert.


Overbuurman Ahmed Belaqr, die al op de voordeur had staan kloppen, hielp de tuinman met de ladder zodat Rudy Lapere meteen de ladder kon opklimmen. Hij kroop door het venster op de tweede verdieping en ging op zoek naar zijn kleinzoon.

JVK

Kleinzoon ongedeerd

"De tweejarige Maxime had wonder boven wonder niets, de ruimte waar hij sliep was afgeschermd met een doek en die heeft alle rook blijkbaar buiten gehouden", zegt Nathalie Geurs, die na Maxime naar beneden werd geholpen. De zes familieleden die in de woning aanwezig waren, raakten niet gewond werden voor controle naar het Sint-Andriesziekenhuis overgebracht. Kort na de middag mocht iedereen vertrekken. Ze kregen een onderkomen in de Markegemstraat in Wakken, waar de rest van de familie onderdak kreeg. "Alleen onze papegaai die in de keuken stond, heeft het niet overleefd", klinkt het. Volgens de huldiensten gaat het om een accidentele brand. "Mogelijk was er kortsluiting of bleef één van de kookplaten branden", zegt kapitein Lieven Rijckaert van de brandweer van Tielt.

JVK
JVK