Rusthuis Mariaburcht moet plaats ruimen voor nieuwbouw: “Focus ligt op wonen in kleine groepjes”

Het gebouw van Mariaburcht in de Statiestraat, dat dateert van 1963, gaat tegen de vlakte. Op de foto: Kurt Le Comte, Dirk Lips en Hendrik Devriendt van Curando, burgemeester Koenraad Degroote en directeur Anneleen De Roo.
Anthony Statius Het gebouw van Mariaburcht in de Statiestraat, dat dateert van 1963, gaat tegen de vlakte. Op de foto: Kurt Le Comte, Dirk Lips en Hendrik Devriendt van Curando, burgemeester Koenraad Degroote en directeur Anneleen De Roo.
Woonzorgbedrijf Curando heeft grote plannen met rusthuis Mariaburcht in hartje Dentergem. Na het bouwverlof gaat het gebouw aan de straatkant tegen de vlakte en er komt een nieuwbouw die ook plaats biedt aan kortverblijf, dagverzorging en een ontmoetingscentrum. Alleen de kapel en het klooster blijven staan. Het kostenplaatje bedraagt vijftien miljoen euro en de werken zullen anderhalf jaar duren.

Mariaburcht ligt in de dorpskern van Dentergem en biedt plaats aan 88 bewoners. Daarnaast zijn er tien kamers voor kortverblijf. Na de zomer start zorggroep Curando, eigenaar van het rusthuis, met de bouw van een nieuw complex met 98 kamers. De directie nodigde donderdag buurtbewoners, verenigingen en partners uit op een informatiemoment. Het bouwconcept steunt op de principes van kleinschalig wonen”, legt directeur Anneleen De Roo uit. “Zo zullen de toekomstige bewoners in kleinere groepen kunnen leven en wonen. Op de gelijkvloerse verdieping zal het rusthuis uit vier woningen bestaan, waar telkens acht mensen met dementie samenwonen. Ze delen een woonkamer, keuken, tuin en terras met hun medebewoners. Toch is er ruimte voor privacy, want elke bewoner heeft zijn eigen slaapkamer en badkamer. We willen onze bewoners het gevoel geven dat ze ‘thuis’ wonen. Op de eerste en tweede verdieping komen telkens dertig kamers en ook daar zijn grote leefruimtes en terrassen gepland. Naast 98 nieuwe kamers komt er op de site ook een centrum voor dagverzorging en een ontmoetingscentrum. In dit ontmoetingscentrum kunnen buurtbewoners deelnemen aan activiteiten of ’s middags een maaltijd nuttigen. Curando zet hiermee in op buurtwerking en lokale verankering.”

De toekomstige woonzorgsite Mariaburcht.
Curando De toekomstige woonzorgsite Mariaburcht.

Kapel en klooster blijven staan

“De afbraakwerken van het gebouw in de Statiestraat, dat dateert van 1963, starten in september”, gaat De Roo verder. “De nieuwbouw komt achter het bestaande gebouw en de bewoners van Mariaburcht blijven in het gebouw wonen tot de nieuwbouw klaar is. De kapel uit 1877 en het klooster uit 2000 blijven staan. De zusters blijven wonen op de gelijkvloerse verdieping en aan de rest van dit meest recente gebouw zal een nieuwe invulling gegeven worden. Tijdens de werken beperken we de overlast voor de buurtbewoners. Zo komt de parking aan de achterkant van het nieuwe rusthuis en de bezoekers zullen wegrijden via een nieuwe weg. De toegangsweg zal dus niet meer in de Statiestraat liggen.” 

Nieuwe weg

Burgemeester Koenraad Degroote (Eendracht) vult aan: “Deze nieuwe weg zal ontsloten worden via de Gottemstraat. Vorige week vrijdag werd het ontwerp voor deze weg toegekend aan het Oost-Vlaamse studiebureau Topomar. Volgend jaar willen we met de aanleg van deze weg beginnen. Het nieuwe rusthuis zal ook via nieuwe fiets- en voetpaden verbonden worden met het centrum van onze gemeente.”

Het ontmoetingscentrum van het toekomstige rusthuis Mariaburcht in Dentergem.
Curando Het ontmoetingscentrum van het toekomstige rusthuis Mariaburcht in Dentergem.