Oppositie vraagt andere samenstelling adviesraad ontmoetingscentra

Ontmoetingscentrum Hondius in Wakken.
RV Ontmoetingscentrum Hondius in Wakken.
Oppositiepartij Focus8720 heeft op de gemeenteraad gepleit voor een andere samenstelling van de adviesraad voor de gemeentelijke ontmoetingscentra.

“In december 2012 werden twee adviesraden voor die gemeentelijke ontmoetingscentra opgericht, na het verdwijnen van de vzw’s Hondius/Leieheem en JOC/PAX”, vertelt raadslid Patrick Bearelle. “De raad bestond tot nu toe uit vier leden van Eendracht, twee Focus8720-leden en zes leden uit de lijst met zaalgebruikers. Nu de gemeente naar één adviesraad wil evolueren, stellen we voor zestien leden, waarvan maximum twee op drie van hetzelfde geslacht, te kiezen uit de lijst van gebruikers, bij voorkeur uit de vier deelgemeentes.”

Geen gemeenteraadsleden

“Gemeenteraadsleden kunnen deze vergaderingen niet langer bijwonen, behalve op uitdrukkelijke vraag van een meerderheid van de adviesraad. De oude samenstelling was niet bevorderlijk voor een objectieve werking. Bovendien waren de burgemeester of een of meerdere schepen vaak aanwezig op die vergaderingen, wat het tot een minigemeenteraad maakte. Daarbij hadden we vaak medelijden met de drie neutrale gebruikers van de zalen. Daarom streven we met deze nieuwe formule naar meer burgerparticipatie.”

Meerderheidspartij Eendracht is het in grote lijnen eens met het punt. Ze vraagt wel dat elke fractie nog één vertegenwoordiger aanstelt om in die raad te zetelen, maar geen gemeenteraadsleden. De gemeente kreeg al veertien kandidaturen voor de adviesraad binnen. Het punt wordt een maand uitgesteld om alles beter uit te kunnen werken.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.