Kunstschilder Leon Beel herdacht met gedenkplaat en tentoonstelling

Het Comité Leon Beel bij de werken die worden tentoongesteld in het Sociaal Huis.
Anthony Statius Het Comité Leon Beel bij de werken die worden tentoongesteld in het Sociaal Huis.
Elf jaar na zijn dood krijgt de Wakkense kunstschilder Leon Beel een gedenkplaat aan zijn geboorteplek in de Oostdreef. De plaat wordt op vrijdag 14 juni onthuld en daarna opent in het Sociaal Huis een tentoonstelling. “We hebben heel wat schatten op zolder gevonden in het geboortehuis van Leon en deze willen we graag tonen aan de buitenwereld”, zegt schoonzoon Johan Meersman.

De bovenverdieping van het Sociaal Huis in de Kasteeldreef van Wakken werd omgetoverd tot een expositieruimte met werken van kunstschilder Leon Beel, die in 2008 overleed. Dochter Karin, schoonzoon Johan Meersman en hun team maakten een samenstelling uit zijn uitgebreide oeuvre. “Geen makkelijke opdracht, want Leon was een zeer productieve kunstenaar”, zegt Meersman. “We hebben talloze mappen gevonden vol tekeningen, schetsen, studies en werkjes op papier, karton en hout. Sommige van deze schetsen kun je terugvinden in zijn schilderijen. In deze exclusieve collectie vind je zowel werken van voor en na de Tweede Wereldoorlog, maar ook van in de periode toen hij ondergedoken zat in het verzet. In totaal hebben we 56 schilderijen geselecteerd voor deze collectie.”

Leon Beel bij een van zijn schilderijen. Hij had altijd veel aandacht voor de vlasteelt en het boerenleven.
Repro VDI Leon Beel bij een van zijn schilderijen. Hij had altijd veel aandacht voor de vlasteelt en het boerenleven.

Permanente exporuimte

Beel was een verdienstelijk kunstschilder en exposeerde vaak in het binnen- en buitenland. Na een opleiding aan kunstacademies zoals die van Deinze en na een korte carrière als aannemer in openbare elektriciteitswerken, ging hij in de jaren ’70 voltijds als kunstschilder aan de slag. De kneepjes van het vak leerde hij van de Zultse kunstenaar Georges D’Heedene. Leon was vooral bekend voor zijn landschapsschilderijen, waarbij hij altijd veel aandacht had voor de vlasteelt en het boerenleven”, weet Johan. “Zo ging hij vaak met zijn schildersezel middenin een veld zitten om de vlastelers te schilderen. Hij schilderde ook prachtige portretten en op latere leeftijd schakelde hij meer over op abstracte werken, met een voorkeur voor astrologie en sterrentekens. Deze tentoonstelling is een mooi begin, maar we dromen nog van een permanente exporuimte op langere termijn. Het doel van het Comité Leon Beel is om met deze verzameling iets te doen, zodat de herinnering aan Leon levend blijft.”

Enkele werken van Leon Beel.
Anthony Statius Enkele werken van Leon Beel.

Het Comité Leon Beel zal samen met het gemeentebestuur en de cultuurraad van Dentergem op vrijdag 14 juni om 19.30 uur de herdenkingsplaat onthullen aan de Oostdreef 46. Aansluitend is er een wandeling naar de tentoonstelling in het Sociaal Huis in de Kasteeldreef in Wakken. De tentoonstelling is op zaterdagen 15 en 22 juni en op maandag 17 juni te bezichtigen van 14 tot 20 uur en verder op de zondagen 16 en 23 juni en op dinsdag 18 juni van 10 tot 20 uur. Meer info via comiteleonbeel@gmail.com.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.