Handel (nog) meer stimuleren

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN

Keter was een van de bedrijven die recent uit de Oeselgemse bedrijvenzone verdween.
VDI Keter was een van de bedrijven die recent uit de Oeselgemse bedrijvenzone verdween.
De voorbije jaren sloten twee grote bedrijven in Oeselgem de deuren. Ook op vlak van kleine winkels is het aanbod in Markegem en Oeselgem niet groot. Wat kan er gebeuren om de lokale middenstand aan te moedigen?

"Gemeenten als Markegem en Oeselgem zijn karig bedeeld qua handelszaken, maar dit is een economische realiteit waar de gemeente zelf weinig vat op heeft", meent Stefan Bonné (Focus8720). "Dat geldt ook voor industriële activiteit: deze is zeer beperkt in de gemeente en de sluiting van twee grote bedrijven komt dan ook hard aan. Om het tij te keren, kan een onthaalbeleid voor starters een stap in de goede richting zijn. Een ander heikel punt is de beschikbaarheid van terreinen voor industrie of kmo's. De totale oppervlakte hiervoor is de voorbije tien jaar met een derde gedaald tot 33 hectare. Het moet dan ook niet verrassen dat Dentergem ondermaats scoort op jobaanbod en zelfs 25 procent onder het Vlaamse gemiddelde zit."


Burgemeester Koenraad Degroote (Eendracht): "Als een bedrijf de gemeente verlaat, is dat niet onze schuld. Wij kunnen maar voorzien in nijverheidszones, wat in Oeselgem zeker het geval was. Jammer als die niet benut wordt. We plannen ook een nieuwe kmo-zone van drie hectare in Dentergem. We hebben de afgelopen jaren de Dentergembon ingevoerd, speciaal om onze winkeliers te steunen. We willen nu graag samenzitten met Unizo om te kijken hoe de lokale handel nog meer kan gestimuleerd worden." (VDI)