Goethalsmolen krijgt erkenning als Actieve Molen

De 230 jaar oude Goethalsmolen krijgt van de vzw Molenforum Vlaanderen de titel van ‘Actieve Molen 2019’. De molen wordt gerund door vijf molenaars, waarvan drie uit dezelfde familie.

De Goethalsmolen dateert uit 1787 en werd aanvankelijk gebruikt om boekweit te malen. Honderd jaar geleden kwam hij in handen van de familie Goethals terecht. Het was Camiel, de grootvader van huidig eigenaar Hubert Goethals, die er het roer in handen had. Later nam zijn vader Julien de molen over en tegenwoordig runt Hubert (83) de molen. Hij kan daarbij rekenen op de steun van zoon Christ en kleindochter Anne-Sophie, die ondertussen ook al een diploma van meester-molenaar op zak hebben. Vorig jaar brachten we nog een portret van hen in de krant, dat u hier kan terug vinden.

Vijf molenaars

Het trio kan verder rekenen op de hulp van meestermolenaars Ludwig Vankeirsbilck, Jozef Bekaert en vrijwillig medewerker Gilbert Heyde om alles in goede banen te leiden. De molen is sinds 2012 maalvaardig en de molenaars pletten er op gezette tijdstippen lijnzaad voor olie en ze malen er ook tarwe voor graan. “Dat we nu deze nominatie krijgen voor ‘Actieve Molen 2019’ is de kers op de taart”, vertelt Ludwig. “Het is een erkenning voor onze jarenlange inzet op de molen. Op momenten dat de molen te bezoeken was kwam er iemand van de provincie meerdere malen incognito langs. Deze persoon maakte dan de aanbeveling voor deze titel bij de provincie.” Ondertussen rijpen er plannen om op de binnenkoer een oven te plaatsen en er is een bakker bereid gevonden om er ambachtelijk brood te bakken.

De molenaars mogen op 15 juni naar cultuurcentrum De Beuk in Kortemark om er een kenteken en oorkonde in ontvangst te nemen. Het is die dag dubbel feest voor de molenaars, want Jozef Bekaert mag er zijn diploma van meestermolenaar in ontvangst nemen.

De molenaars zoeken nog vrijwilligers. Wie interesse heeft, kan mailen naar goethalsmolen@gmail.com. Meer info op de Facebookpagina Goethalsmolen Wakken.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.