Brandweer redt koe met man en macht uit Mandel

De brandweer trekt de koe weer op het droge.
Foto Verbeke De brandweer trekt de koe weer op het droge.
Een koe op uitstap is gisterenmorgen in de Mandel, op de grens van Wakken met Wielsbeke, gesukkeld. Een echtpaar uit Sint-Baafs-Vijve merkte het dier op en sloeg alarm. De brandweer schakelde een verreiker in om de verzwakte koe weer op het droge te krijgen.

Toen Eric Vermeersch (55) en zijn vrouw Gina Van Wambeke (52) uit Sint-Baafs-Vijve gisterenvoormiddag na een doktersbezoek huiswaarts reden, merkte de man in de Mandelstraat, toen ze op de brug over de Mandel reden, iets op in het water.


"Mijn man remde meteen en keerde terug", vertelt de vrouw. "Dan zagen we dat het een koe in het water was."

Steile oever

Het koppel belde prompt de hulpdiensten. Bij aankomst van de brandweer van Tielt bevond de koe zich onder de brug. De eigenaar was intussen ook gearriveerd. Hij bond een touw rond het hoofd van de koe. "Daarna hebben we het dier voorzichtig wat verderop geleid, naar een plek waar de oever minder steil is", zegt Lieven Rijckaert, postoverste van de brandweer. "We hebben een verreiker ingezet. In combinatie met behoorlijk wat trekkracht van de manschappen volstond dat om de koe te redden."

Verzwakt

Het dier was duidelijk verzwakt en het duurde even voor ze weer op haar voorste poten kon staan. "Ze was waarschijnlijk een beetje verkrampt", zegt de eigenaar. "Op het eerste gezicht mankeert ze niks, maar we zullen haar voor alle zekerheid nog even op stal zetten." (VHS)