"Vaders werk aan de wereld tonen"

DOCHTER VAN SCHILDER LEON BEEL START STICHTING OM EXPO'S TE ORGANISEREN

Karin Beel met enkele van de schilderijen van haar vader Leon.
VDI Karin Beel met enkele van de schilderijen van haar vader Leon.
De familie van de in 2008 overleden kunstschilder Leon Beel (83) richt een stichting op om zijn werken verder te laten leven. Zijn dochter Karin zal samen met vrijwilligers een inventaris opmaken van de meer dan 200 schilderijen. "En dan willen we zijn werk exposeren. Zodat iedereen ervan kan genieten."

Leon Beel was vooral bekend voor zijn schilderijen van het Leie-landschap, met bijzondere aandacht voor het vlasverleden en het boerenleven. Op latere leeftijd schakelde hij meer over op abstracte werken, met een voorkeur voor astrologie en sterrentekens. Hij leerde het vak van de Zultse kunstenaar Georges Dheedene. "Ze ontmoetten elkaar langs de Leie", weet dochter Karin Beel. "Mijn vader was zestien jaar en zag Georges op een dag aan het werk met penseel en schildersezel. Hij was meteen geïntrigeerd en vroeg om bij hem in de leer te gaan. Ondertussen brak de Tweede Wereldoorlog uit, en mijn vader ging in het verzet. Omdat hij hier gezocht werd, bracht hij toen veel tijd door bij Georges in Oost-Vlaanderen. In de loop der jaren trokken ze samen tientallen keer op pad om de natuur te schilderen."

Leon Beel bij een van zijn schilderijen.
Repro VDI Leon Beel bij een van zijn schilderijen.

Talloze prijzen

Na een opleiding aan verschillende kunstacademies en een carrière als aannemer in openbare elektriciteitswerken, besloot Leon in de jaren '70 om toch voltijds als kunstschilder aan de slag te gaan. "Het legde hem geen windeieren, want hij sleepte talloze prijzen in de wacht en mocht zelfs tot in Frankrijk exposeren", zegt Karin, die zelf ook schildert en actief is in kunstkring De Kiem. "Na zijn dood in 2008 groeide het idee om een stichting op te starten, maar mijn moeder hield graag de touwtjes in handen en zag er tegen op om op oudere leeftijd nog tentoonstellingen te organiseren. Ze is vorig jaar in april overleden. En nu ik zelf recent gestopt ben met het uitbaten van mijn kinderopvang, vind ik de tijd rijp om die plannen nieuw leven in te blazen."

Inventarisatie

Karin wil samen met dochter Sunny en een groep vrijwilligers de stichting lanceren. "De precieze vorm weten we nog niet, maar het staat in ieder geval vast dat als er geld binnenkomt, we dat meteen opnieuw investeren in de werking of in de vorm van nieuwe expo's", stipt ze aan. "In eerste instantie willen we een inventaris aanleggen van de meer dan 200 schilderijen die we van hem hebben. Niet alleen wat we zien en met welk materiaal, maar ook in welke staat ze zijn en of ze al dan niet gekadreerd zijn. Na dat karwei willen we dat zijn werk zo vaak mogelijk te zien is op tentoonstellingen. Dat kan in openbare ruimtes zijn, maar ook wie een zaak of restaurant heeft mag zich aanbieden om zijn werk uit te hangen. Op die manier komen mensen die hem niet kennen ook met zijn werk in contact en krijgen ze de kans het te kopen. We denken ook aan samenwerking met bijvoorbeeld het Vlasmuseum in Kortrijk of de Vlasfeesten in Gottem."

Exporuimte gezocht

De familie droomt er van op langere termijn een permanente expositieruimte te vinden. "Maar we beseffen ook dat zoiets niet evident is", vertelt Karin. "Dat vergt een enorm groot budget en we gaan uiteraard kleinschalig moeten beginnen. In eerste instantie ga ik thuis alvast investeren om een kamer om te bouwen tot optimale bewaarruimte voor zijn schilderijen. Het zou misschien ook mooi zijn als we aan de Baliekouter een schuur kunnen ombouwen tot expo. We willen alvast samenwerken met de gemeente en de lokale heemkring."

Vrijwilligers gevraagd

Er is ondertussen een eerste vergadering achter de rug en daar dienden zich veertien vrijwilligers aan. "Nieuwe mensen mochten zich echter nog steeds melden", weet Karin. "Van kunstliefhebbers tot mensen die met de computer kunnen werken of fotografen." Meer info: karin.beel@euphonynet.be of 056/60.07.28.