"Teleurgesteld in milde bestraffing"

DOODRIJDER FRÉDÉRIC LAZARON KRIJGT AMPER DRIE JAAR RIJVERBOD

Vorig jaar moest de familie van Frédéric afscheid nemen tijdens de eerste schooldag.
HLN Vorig jaar moest de familie van Frédéric afscheid nemen tijdens de eerste schooldag.
Een 27-jarige doodrijder is voor drie jaar zijn rijbewijs kwijt nadat hij in augustus vorig jaar motorrijder Frédéric Lazaron (26) van de baan reed langs de Wakkensesteenweg in Tielt. Naast het rijverbod kreeg Manolito D. een celstraf van zes maanden en een geldboete van 1.500 euro opgelegd. "Een milde straf", vindt weduwe Petra Bogaert.

"Het ongeval gebeurde in een onoverzichtelijke bocht. De bestuurder reed daarbij over een volle witte lijn en had 1,08 promille alcohol in zijn bloed. Bovendien was de snelheid van de bestelwagen volgens de verkeersdeskundige 110 kilometer per uur bij de aanrijding. Dat op een plaats waar 90 is toegelaten. Het dramatische ongeval was dan ook het gevolg van een roekeloze en onverantwoorde manier van rijden. De chauffeur was na de aanrijding vooral met zichzelf bezig. Toen hij nog niet besefte dat hij iemand had aangereden, vroeg hij omstaanders om de politie niet te bellen. Hij had zelfs de intentie om zijn vriendin te laten opdraaien voor het ongeval. Pas nadien kwam het besef dat er nog een persoon bij betrokken was. De volledige verantwoordelijkheid voor de catastrofale gevolgen ligt bij de beklaagde." De Brugse politierechter was gisterenochtend duidelijk bij het voorlezen van het vonnis. Manolito D. kreeg er drie jaar rijverbod, een gelboete van 1.500 euro en zes maanden cel waarvan de helft met uitstel. De doodrijder zelf kwam niet opdagen om zijn straf te aanhoren.

Petra Bogaert, weduwe van Frédéric kwam persoonlijk naar de rechtbank.
Mathias Mariën Petra Bogaert, weduwe van Frédéric kwam persoonlijk naar de rechtbank.

Milde straf

Petra Bogaert (36), de vriendin van Frédéric, kwam wél persoonlijk naar de rechtbank. "Een milde bestraffing voor wat hij deed", vindt Petra. "Ik ben ietwat teleurgesteld en had een zwaardere sanctie verwacht. Al blijft het belangrijkste dat die man is gestraft. Voor ons gezin is het positief dat de zaak juridisch achter de rug is. Samen met de kinderen (Petra heeft er drie, waarvan één met Frédéric, red.) proberen we verder te gaan met ons leven. Makkelijk is dat natuurlijk niet." Tijdens de vorige zitting raapte de vrouw - die al voor de tweede keer een partner verloor bij een verkeersongeval - al haar moed bijeen om een brief af te geven aan de doodrijder van haar vriend. Een antwoord daarop kreeg ze nooit. "Zelf geen briefje in de brievenbus. Op geen enkel moment hebben we iets van excuses gekregen. Dat zegt voor mij genoeg."

De motor van Frédéric was tot schroot herleid na het dodelijk ongeval.
Henk Deleu De motor van Frédéric was tot schroot herleid na het dodelijk ongeval.

Schadevergoeding

De politierechter kende verschillende schadevergoedingen toe aan het gezin. Daarbij ook een vergoeding van 337.000 euro voor het verlies van inkomsten van de betreurde Frédéric.


"Dat geld is voor mij bijzaak", zucht Petra. "Het helpt natuurlijk om alle kosten te betalen. Maar daar krijgen mijn kinderen hun papa niet mee terug. Niks kan het verlies van Frédéric compenseren. Zijn dood weegt nog steeds heel zwaar door voor mij."