Zoektocht naar schat in begijnhof

BOEK DOET KINDEREN GEHEIMEN SINT-ALEXIUSSITE ONTDEKKEN

Fien, Fons, Simon en Stan zijn heel blij dat ze de zilverschat hebben gevonden.
Foto De Rycke Fien, Fons, Simon en Stan zijn heel blij dat ze de zilverschat hebben gevonden.
Een nieuw boek 'De Zilverschat van het begijnhof' moet kinderen de geheimen van het Sint-Alexiusbegijnhof doen ontdekken. Aan de hand van een publicatie gaan ze op zoektocht door de site heen en leren ze zo de geschiedenis ervan kennen. Wij trokken alvast in primeur mee op zoektocht met Fien Pauwels en haar vriendjes.

De twaalfjarige Fien vertrekt gezwind met boek, kaartjes voor de zoektocht en plattegrond op pad en spoort broer Fons en vriendjes Simon en Stan aan mee te doen. Hun zoektocht begint aan de toegangspoort van het begijnhof om meteen een eerste opdracht te vervullen bij het beeld van de biddende begijn.


"Op verschillende plaatsen moeten we vragen oplossen en zo letters vinden", zegt Fien. "Uiteindelijk zullen we met die letters een woord moeten vormen om de zilverschat van de grootjuffrouw te vinden."


Het meisje vervolgt haar pad via de grot van Maria, langs de kerk en de oude waterpomp. Later passeert ze ook het historisch documentatiecentrum en het begijnhofmuseum. Uiteindelijk komt het gezelschap uit aan de kapel in de tuin van het huis van de vroegere grootjuffrouw. En ja hoor, de kinderen slagen erin het correcte woord te vinden. Dat levert hen een verrassing in het Museum voor Volkskunde op, het vroegere huis van de grootjuffrouw, waar haar schat nu ligt uitgestald.


"Het was wel heel hard zoeken naar het juiste woord, maar het is toch gelukt", zegt Fien. "Ik ben blij dat we de schat gevonden hebben. Ik hou wel van zoektochten, als ze niet te kinderachtig zijn. Deze past alvast perfect in het plaatje. En het is leuk dat we toch veel bijgeleerd hebben over ons Dendermondse begijnhof."

Twee katten

"Dat is ook de bedoeling van dit project, dat kinderen spelenderwijs het Sint-Alexiusbegijnhof beter leren kennen", zegt Maartje Van der Laak van de Erfgoedcel Land van Dendermonde. Zij schreef zelf de verhalen in het boek 'De Zilverschat van het begijnhof'. "Grappig, spannend, ontroerend, maar wel allemaal gebaseerd op historische feiten", zegt ze. "Twee katten spelen de hoofdrol en vertellen de geschiedenis van het begijnhof. Om het allemaal zo aantrekkelijk mogelijk te maken, bevat het boek ook een grondplan en zoekkaarten, zodat de kinderen zelf op pad kunnen en spelenderwijs leren." De publicatie kwam tot stand door een samenwerking van de Erfgoedcel met het Dendermondse stadsbestuur. "Het begijnhof is één van de mooiste troeven van onze stad, we willen dat ook onze kinderen de site zo goed mogelijk kennen", zegt schepen van Cultuur, Lien Vewaeren. "Daarvoor is dit een ideaal project. Ouders kopen bij de dienst Toerisme of in de musea het boek en gaan aan de slag."


De lancering van het project zorgde zaterdag alvast voor een mooi opkomst van deelnemers in het begijnhof. Aan de feestelijke voorstelling waren dan ook enkele leuke randactiveiten gekoppeld. Niet alleen was de zilverschat uitzonderlijk te bewonderen, maar konden aanwezigen ook smullen van een internationaal buffet en genieten van een optreden van recyclagemuzikanten Herman en Rosita. 's Avonds vond in Cultuurcentrum Belgica nog de officiële voorstelling van het kinderboek plaats, samen met een koorconcert.


'De Zilverschat van het Begijnhof' is te koop in de musea en vanaf 25 april ook bij de dienst toerisme, en kost 7 euro.