Wilgenhut bezet, speelbos onbruikbaar

KALENDIJK BLIJKT ALLESBEHALVE AVONTUURLIJK SPEELGEBIED

Onder de wilgenhut heeft een dakloze zijn intrek genomen in een iglotentje.
Foto Geert De Rycke Onder de wilgenhut heeft een dakloze zijn intrek genomen in een iglotentje.
Een avontuurlijk én natuurlijk speelgebied moet het zijn, de Kalendijk in Dendermonde. Maar van spelen komt er momenteel niets in huis. De site is onbruikbaar omdat één van de wilgenhutten is ingepalmd door een tentje, rommel en afval. Dat zou afkomstig zijn van een dakloze. "Zoiets terugvinden in een speelbos voor kinderen kan toch niet", klinkt het bij verontwaardigde Dendermondenaars.

De voorbije jaren maakte het Dendermondse stadsbestuur er een prioriteit van: het Kalendijkgebied aan zwembad Olympos moest een natuurlijk en avontuurlijk speelpark worden. Een bosje werd toegankelijker gemaakt als speelbos, er kwamen leuke zitelementen en een speelheuvel werd gevormd. Recent gingen vrijwilligers ook aan de slag om eigenhandig enkele wilgenhutten te bouwen. Daar kunnen kinderen in spelen.


Alleen komt er van spelen in en rond de wilgenhutten momenteel niet veel in huis. Eén van de hutten is ingepalmd door een blauwe iglotent en errond ligt het bezaaid met rommel en afval. Dendermondenaren doen daarover hun beklag op Facebook.

Rondom het tentje ligt het bezaaid met afval en vuiligheid.
Rondom het tentje ligt het bezaaid met afval en vuiligheid.

Chaos

"Logisch dat hier al weken geen kinderen te bespeuren zijn om te spelen", klinkt het. "Zo'n chaos maakt het niet attractief. Dit kan toch niet de bedoeling zijn in een speelbos."


Blijkt dat de tent er al ettelijke weken staat en de chaos errond steeds groter werd. Een dakloze man woonde er een tijd. Voorbijgangers informeerden daar al eerder stadsbestuur en politie over, maar de situatie bleef ongewijzigd. Velen vragen zich nu af waarom het zo lang moet duren vooraleer het terrein wordt opgeruimd. Erg verstopt is de hele situatie alvast niet, want de wilgenhut met blauwe tent ertussen staat vlak naast een wandelpad.


Schepen van jeugd Lien Verwaeren (CD&V) is zelf maar recent op de hoogte van de situatie. "Ik heb daarop meteen contact opgenomen met onze stadsdiensten en blijkbaar waren zij al langer op de hoogte", zegt ze. "Het is niet zo'n eenvoudige situatie. De tent en toebehoren zijn daar inderdaad geplaatst door een dakloze man. Het OCMW probeert hem momenteel te begeleiden en te helpen."


Dat het zo lang duurt om het terrein op te ruimen en de site weer speelklaar te maken, heeft volgens de schepen te maken met de omzichtigheid waarmee de betrokken diensten met de situatie willen omspringen.

Schrijnend

"Er zitten immers privébezittingen van deze persoon tussen", zegt Verwaeren. "Feit is wel dat al het materiaal hier alleszins allemaal wel weg moet. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er gewoond wordt in een speelbos. Hoe schrijnend de situatie voor de betrokken man ook, deze plek en de wilgenhutten zijn voorzien voor kinderen en ze moeten dus ook effectief dienen als speelplek. Het is spijtig dat dit is kunnen gebeuren, waardoor de voorbije weken speelmogelijkheden voor onze jeugd niet konden dienen."