Wat als de ondergrondse glasbol vol zit en niet geledigd raakt....

Geert De Rycke
Vreselijk zicht op het grasplein in de Begijnhoflaan, vlakbij het Sas in hartje Dendermonde. Glazen flessen domineren er het zicht. Inwoners droppen ze naast de opening van de ondergrondse glasbol omdat.... die al lange tijd vol zit en maar niet geledigd raakt. De vrachtwagen die daarvoor verantwoordelijk is, kan immers niet parkeren aan de site.

Het doel is nobel: ondergrondse glasbollen moeten de netheid van dergelijke sites ten goede komen. Waar een container ondergronds zit, zijn sluikstorters immers doorgaans minder geneigd om afval achter te laten omdat ze het niet kunnen verstoppen. Ondergrondse sites beperken bovendien de visuele hinder. En door de kleinere opening kan er geen ander afval dan glazen flessen en bokalen in terecht.

Alleen draait dit op de glasbolsite aan de Begijnhoflaan, vlakbij het Sas in Dendermonde, wel even anders uit. De omgeving puilt er werkelijk uit van tientallen en tientallen glazen flessen, allemaal opgesteld rond de opening van de ondergrondse containers. Voor buurtbewoners en voorbijgangers is het een lelijke doorn in het oog. “We zien wel dat stadspersoneel de flessen rond de container komt ophalen, maar de container zelf zit vol. Dus binnen de kortste keren staat de site alweer vol”, stellen zij vast.

De ondergrondse glascontainers zitten overvol.
Geert De Rycke De ondergrondse glascontainers zitten overvol.

Geen plaats voor vrachtwagen

Volgens schepen van Milieu Marius Meremans (N-VA) heeft de situatie alles te maken met een probleem om de ondergrondse glasbollen op deze plaats leeg te maken. “Normaal moet dat gebeuren elke woensdag tussen 7 en 11 uur”, zegt hij. “Alleen komt de vrachtwagen die hiervoor dient dan aan en kan hij zich niet opstellen aan de site, omdat er allemaal wagens geparkeerd staan. Er moet op deze plaats dan ook een parkeerverbod komen. Dat is al een tijd geleden beslist, maar nog niet uitgevoerd op het terrein. Personeel van onze technische dienst heeft het erg druk. In afwachting van een realisatie zullen we nu tijdelijke verkeersborden voor een parkeerverbod plaatsen.”

Al heeft Meremans wel nog één bedenking: “Als een container vol is, is het niet de bedoeling het glas er dan rond te zetten”, klinkt het. “Mij lijkt het logisch dat je het glas dan wegbrengt naar een andere glascontainer. De burger heeft hier ook zijn verantwoordelijkheid.”
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Verbelen

  Mochten ze bij Verko nu ook eens hetzelfde invoeren, zoals men in Aalst doet, daar wordt elke 3 weken het glas aan huis opgehaald.

 • DIRK RASSCHAERT

  Hier heeft enkel de gemeente de verantwoordelijkheid ! De inwoners moeten niet verplicht worden om meer onkosten te maken om hun glas weg te brengen voor recyclage. De gemeente moet zelf zijn verplichtingen nakomen voor ze beschuldigingen tegen anderen uit !!! Van verantwoordelijkheid gesproken !

 • Kristof Van Impe

  Goed gezegd Freddy, prutsers

 • Freddy Van de Velde

  Kafka . Dat weten ze toch op voorhand als ze daar een ondergrondse glascontainer installeren, dat er dan plaats moet zijn voor een vrachtwagen om te parkeren . Prutsers .!