Vroegere stortplaats Verko voortaan beheerd door... schapen

Een vijftigtal schapen staat nu in voor het onderhoud van de vroegere stortplaats. Ze grazen tussen de zonnepannelen.
Geert De Rycke Een vijftigtal schapen staat nu in voor het onderhoud van de vroegere stortplaats. Ze grazen tussen de zonnepannelen.
De vroegere stortplaats van afvalintercommunale Verko in Appels wordt voortaan beheerd door schapen. Ruim vijftig dieren grazen er voortaan tussen de duizenden zonnepanelen die er eerder al een plek kregen. Verko gaat zo voor een lagere ecologische voetafdruk en meer biodiversiteit.

Tot de jaren zeventig was de Verko-site vlakbij de Schelde in Appels een stortplaats en vervolgens was het nog jarenlang een vuile kankerplek in regio Dendermonde. Dik vijf jaar geleden bezorgden intercommunales Verko en DDS het terrein van 13 hectare groot echter een tweede, beter leven als ‘zonnefarm’. Er werd een energiepark met meer dan 17.000 zonnepanelen aangelegd , het grootste van de regio. Daarmee kunnen DDS en Verko volledig draaien op eigen geproduceerde groene stroom, werken de intercommunale CO2-neutraal en besparen ze flink op de energiefactuur.

Bart Descamps van Verko, de schaapherder van Vijverhof en La Bêle Solution gaan voluit voor het ecologische project.
Geert De Rycke Bart Descamps van Verko, de schaapherder van Vijverhof en La Bêle Solution gaan voluit voor het ecologische project.

Nu hangt er plots een bord aan de toegang tot het zonnepanelenpark ‘hek terug sluiten aub, grazende schapen’ en vertoont de site meer leven dan vroeger. Het hele terrein wordt voortaan begraasd door 56 schapen. “Tot nu toe gebeurde het onderhoud van het park nog mechanisch, met grasmachines op diesel om het gras te maaien”, zegt Bart Descamps, directeur afvalbeheer bij Verko. “Dankzij een internationale samenwerking tussen Verko, Solar Technics, het Franse La Bêle Solution, specialist in eco-begrazing, en schaapherder Vijverhof uit Hamme brengen we daar nu verandering in. Er wordt niet meer gemaaid, maar gegraasd. We trekken hiermee de kaart van duurzaam en ecologisch groenbeheer op de site.”

Geert De Rycke

Verko zorgt niet alleen voor een kleinere ecologische voetafdruk, maar ook voor meer biodiversiteit. Volgens Dirk Abbeloos, voorzitter van Verko, is dit een bewuste keuze. “Als afvalintercommunale zetten wij bewust in op duurzaamheid”, klinkt het. “Wij zijn dan ook heel tevreden dat Solar Technics ervoor gekozen heeft om het groenonderhoud van het zonnepanelenpark door schapen te laten uitvoeren. Daar zijn alleen maar ecologische voordelen aan. Schapen zorgen niet alleen voor minder lawaaihinder, het is ook veel beter voor het milieu en klimaat. Dat zijn elementen die volledig aansluiten bij de visie van Verko.”

Verko leverde in het verleden, naast de plaatsing van de zonnepanelen, ook nog andere inspanningen voor het klimaat. Zo is de intercommunale volop bezig met een vergroening van haar wagenpark met milieuvriendelijkere CNG-voertuigen. De voertuigen worden uitgerust met aardgasaandrijving. In 2017 liet Verko daarvoor ook al een tankstation voor CNG bouwen op haar bedrijfssite aan de Bevrijdingslaan in Appels.

Geert De Rycke1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Dany Van Gucht

    Dat doen ze Duitsland al jaren