Vrijwilligers zetten Klimaatmars op in Ros Beiaardstad: “Geef om het klimaat en stap mee!”

De klimaatmars zal onder andere langs de Oude Vest verlopen. Een werkgroep is volop bezig met de voorbereidingen.
Geert De Rycke De klimaatmars zal onder andere langs de Oude Vest verlopen. Een werkgroep is volop bezig met de voorbereidingen.
Dat het klimaat hoog op de agenda staat, is intussen wel duidelijk. Vrijwilligers uit Dendermonde slaan nu ook de handen in elkaar om in de Ros Beiaardstad een eigen Klimaatmars op poten te zetten. Die vindt plaats op vrijdag 15 maart. De optocht door het centrum eindigt in het stadspark. De organisatoren hopen op een massa deelnemers. “Geef om het klimaat, stap mee!”

Al wekenlang spijbelen jongeren elke donderdag om een ambitieuzer klimaatplan te eisen. De aanvankelijke actie van het Zweedse meisje Greta Thunberg krijgt steeds meer bijval. Dat recent een internationale oproep Strike For The Future gelanceerd werd, is ook Dendermondenaren David Steeman en Sabine De Waele niet ontgaan. “De klimaatacties raken ons dus hebben we besloten om ook in actie te schieten”, zeggen ze. “Het loopt mis met het klimaat en we voelen dat allemaal. Volgens wetenschappers moeten we nú ingrijpen. Ook Dendermonde moet zijn steentje bijdragen, vinden we." 

De oproep om overal ter wereld op vrijdag 15 maart op straat te komen, inspireert de vrijwilligers. Een werkgroep is bezig om een Dendermondse Klimaatmars op poten te zetten. “Dit is een burgerinitiatief, los van bestaande verenigingen, organisaties of partijen ”, zegt Steeman. “Ons doel is om mensen met een warm hart voor het klimaat samen te brengen en zo ons steentje bij te dragen om de opwarming van het klimaat te stoppen en beleidsmakers wakker te schudden. We willen geen bla-bla maar een duidelijk, ambitieus en bindend plan om de opwarming van de aarde te stoppen.”

Parcours

De Dendermondse Klimaatmars zal om 10 uur vertrekken op de Gedempte Dender in de binnenstad. De parking wordt voor de helft parkeervrij gemaakt. De optocht loopt langs de Franz Courtensstraat naar de Grote Markt, om daar wat ‘kabaal’ te maken. Vervolgens gaat het over de Vlasmarktbrug via Dijkstraat, Oude Vest en Brusselsestraat naar de rotonde op de Leopold II-laan. In het stadspark zal een apotheose plaatsvinden met enkele toespraken. Wie graag diezelfde dag deelneemt aan de klimaatactie in Brussel, is nog op tijd om in het station van Dendermonde de trein te nemen.

De komende weken gaan we zo veel mogelijk mensen mobiliseren om aan de Klimaatmars deel te nemen. We hopen op een grote opkomst

Sabine De Waele

“De komende weken gaan we nog zoveel mogelijk mensen proberen mobiliseren om aan de Klimaatmars deel te nemen. We hopen op een grote opkomst”, zegt De Waele. “Promotie gaan we zo duurzaam mogelijk proberen voeren, en besparen op papier. We mikken op originelere manieren om mensen te teasen. We gebruiken vooral sociale media zoals Facebook en Instagram en hebben een website ontwikkeld.”

Steun van scholen

De organisatoren hopen op de steun van de Dendermondse scholen. “Van scholieren zelf krijgen we heel veel blije reacties”, klinkt het. “Als ze wat jonger zijn, mogen of durven ze vaak niet naar Brussel om deel te nemen aan de acties. Op de Klimaatmars hier kunnen ze zich wel eens goed laten horen, bovendien hoeven ze geen hele dag school te missen. Ook van buiten de stad zijn overigens jongeren én volwassenen welkom.”

Info: www.klimaatactiedendermonde.be.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Octaaf Tecqmenne

    Begint geleidelijk aan wel op een trieste soap te lijken. U inzetten voor het milieu, so far so good, maar niet telkens met te spijbelen, bedrijvigheid lam leggen en dan deze morgen horen dat er weer een paar duizend meer dan gewoonlijk met het vliegtuig vertrekken naar hun vakantiebestemming, want blijkens laat men de krokusvakantie eerst voorbij gaan ! Dus ecorealisme aub.

  • eddy vermeir

    Massahysterie die zal uitdoven zoals ze begonnen is en spijbelaars zouden moeten gestraft worden. SCHOOLPLICHT remember...

  • Paul Colman

    Doe zo maar verder dan zal de jeugd later het gelag betalen.