Vrijwilligers steken handen uit de mouwen om padden te redden

Geert De Rycke
Vrijwilligers die in de buurt van de Dammenlaan in Dendermonde wonen, steken de handen uit de mouwen om padden te redden. Met ondersteuning van de stad organiseren ze, nu het weer wat warmer wordt, een paddentrekactie.

Deze maand beginnen padden, kikkers en salamanders immers weer aan hun jaarlijkse ‘paddentrek’. Daarbij keren de diertjes terug naar een poel om zich daar voort te planten. In Dendermonde steken ze daarbij vooral de Bijlokestraat, tussen Vijverstraat en Dender, de Dammenlaan, Pieter Goruslaan en Hof ter Bremptstraat over.

“Gevaar daarbij is dat de diertjes bij het oversteken van de straat worden plat gereden door voorbij rijdende auto’s”, zegt schepen van Natuur Nele Cleemput (CD&V). “Daarom gaan vrijwilligers van Natuurpunt en buurtbewoners op pad om padden manueel de straat over te zetten, zodat ze heelhuids het water kunnen bereiken. De vrijwilligers zijn herkenbaar aan hun fluohesje en emmers waarin de padden verzamelen.”

De vrijwilligers zijn bijna dagelijks actief van net voor de avondschemering tot rond 22.30 uur, en dat tot eind maart. Het traject wordt aangeduid met nadarhekken waarop een bord ‘uitgezonderd plaatselijk verkeer’ is aangebracht en een paddenpictogram.