Vintage, rust én scheerbeurt bij Bartist

VADER EN ZOON BOUWEN HISTORISCH PAND OM TOT TRENDY KAPPERSZAAK

Vader Nico en zoon Marijn in de nieuwe kapperszaak in het historisch pand.
Geert De Rycke Vader Nico en zoon Marijn in de nieuwe kapperszaak in het historisch pand.
Marijn Peelman opent de 'Bartist', een nieuwe trendy kapperszaak aan de Vlasmarkt in Dendermonde. Samen met vader Nico bouwde hij daarvoor een historisch pand om. Dat bleef niet zonder verrassingen, met een reeks archeologische vondsten tot gevolg. In de zaak kan je vanaf vandaag terecht voor vintage, rust én een knip- of scheerbeurt.

De allereerste kappersbeurt van Marijn in zijn eigen nieuwe zaak was bij wijze van try-out voor papa Nico. "Toch wel een emotionele ervaring", zegt Nico Peelman. Vader en zoon hebben de voorbije weken dan ook bijzonder intensief samengewerkt. In januari begonnen ze samen aan de verbouwing van een vroeger handelspand aan de Vlasmarkt in hartje stad. Voordien was daar het 'Oud Huis Van Lantschoot', een winkel in papierwaren, kantoorbenodigdheden en schoolgerief. Al gauw bleek het gebouw een nog veel oudere geschiedenis te koesteren.


"De verbouwing leverde een flinke verrassing op", zegt Marijn. "Zo troffen we een middeleeuwse beerput uit begin 1600 aan. Ook al wisten we dat de vondst onderzoeken een vertraging voor de opening zou betekenen, toch gingen we ervoor. Er kwamen experts van Onroerend Erfgoed langs en we troffen uiteindelijk ook nog een vloer uit 1650 aan. Daar hebben we nu een glazen plaat over gelegd, zodat die altijd zichtbaar blijft voor iedereen die hier binnenkomt. Aan de ingang van de zaak liggen dan weer nog antieke tegeltjes uit 1850 bloot. Op die manier koesteren we de historiek van het pand."


Voor de inrichting van het interieur tekende papa Nico Peelman. "Ik had van het begin ideeën voor het ontwerp van de zaak en de zoon vond het nog tof ook. Dat is gewoon fantastisch", zegt die. "Voor mij waren de voorbije maanden erg intensief, maar toch ook puur amusement. En we zijn allebei trots op het erg mooie resultaat."

Marijn geeft een klant een scheerbeurt.
Geert De Rycke Marijn geeft een klant een scheerbeurt.

Eén klant per keer

Alles in de Bartist doet vintage aan. Een oude plooibank is omgetoverd tot schraag onder een reeks oude balken die dienst doen als werkblad. Als wastafel werd een oude lavabo opgepoetst en grote lampen komen uit een brocantewinkel. "Deuren zijn dan weer afkomstig uit een oud herenhuis uit Oostende", zegt Nico. "En voor vloer en muren gebruikten we steenschotten, oude panelen uit een steenbakkerij die gebruikt werden om bakstenen tussen te laten drogen. Zelfs de vogelkooi voor kanarie Artist is tweedehands."


Wie de Bartist binnen wandelt, komt dan ook in een andere wereld terecht. "Dat is het ook het volledige concept", zegt Marijn. "Er is overal al zoveel stress en drukte. Hier binnen heerst alleen rust. Ik werk daarom ook enkel op afspraak en boek maar één klant tegelijk, met voldoende tijd voorzien. Er is niets mis voor een man om zich ook eens te laten verwennen. Wachten hoeft hier niet, maar voor wie wil is er wel tijd voor een koffie of een biertje, zelfs om even gitaar te spelen. Het gaat hier niet alleen om scheren of haar knippen, maar om de totaalbeleving."


Marijn gaat er in zijn Bartist alvast met heel veel enthousiasme tegenaan. De voorbije acht jaar was hij kapper in een andere zaak. "Maar ik wil op eigen benen staan", zegt hij. "En ook zelf rust vinden in het kapper zijn. Dat gaat hier fantastisch lukken. Ik weet dat de zaak moet groeien, maar we maken alvast een vliegende start, want de eerste dagen zitten al goed volgeboekt."


Info: www.bartist.be.

Klanten kunnen er zelfs gitaar spelen.
Geert De Rycke Klanten kunnen er zelfs gitaar spelen.
Zelfs kanarie 'Artist heeft een vintage vogelkooi.
Geert De Rycke Zelfs kanarie 'Artist heeft een vintage vogelkooi.