Verslagenheid groot bij Radio Beiaard

LOKALE ZENDER VERLIEST ERKENNING NA 36 JAAR

Maurits de Saeger in de studio van Radio Beiaard. De zender mag nog uitzenden tot 31 december.
Foto Geert De Rycke Maurits de Saeger in de studio van Radio Beiaard. De zender mag nog uitzenden tot 31 december.
Radio Beiaard houdt op te bestaan. De Dendermondse lokale radio krijgt geen nieuwe erkenning van minister Sven Gatz (Open Vld). De nieuwe uitzendvoorwaarden voor regionale radiozenders doen de zender de das om. De verslagenheid bij de twintig vrijwilligers van Beiaard is enorm groot.

Minister van Cultuur Sven Gatz zorgt voor een grote hervorming van het radiolandschap in Vlaanderen. Bedoeling is om vrije radio's een groter uitzendgebied te geven, om ze levensvatbaarder te houden. Per provincie zijn daarom ruimere frequentiegebieden uitgetekend. Om te mogen blijven uitzenden, moesten radiostations een nieuwe vergunning krijgen voor het grotere frequentiegebied. Zopas stemde de Vlaamse Regering in met een erkenningsgolf van 68 lokale radio's. Maar lokale Radio Beiaard is daar niet bij.

36 jaar in de ether

"De teleurstelling is groot", zegt Maurits De Saeger. "We hadden dit echt niet verwacht. Iedereen bij Beiaard was de voorbije maanden wel wat ongerust over de toekomst, maar tegelijk hadden we ook een sterk dossier ingediend om de frequentie aan ons toe te kennen. We geloofden daar echt in. We zijn zo verankerd in Dendermonde en hebben prima lokale contacten hebben. Dat was één van de criteria om een nieuwe erkennig te krijgen. Maar blijkbaar houdt de politiek daar allemaal geen rekening mee en is er daar weinig begrip voor wat zenders als de onze in een buurt betekenen."


Met Radio Beiaard verdwijnt een begrip in de regio. De zender was liefst 36 jaar lang in de ether. "Het begon allemaal op 8 augustus 1981, met vijf jonge mensen die op een zolder in de Blauwe Steenstraat radio maakten", vertelt De Saeger. "Aanvankelijk heette de zender Radio Albatross, later werd dit Radio Beiaard. We groeiden uit tot één van de grootste radiozenders in de Denderstreek."


Nergens in Vlaanderen waren er overigens meer aanvragen dan voor de frequentie waar de Dendermondse Radio Beiaard op uitzendt. Zes vrije radio's waren kandidaat om die over te nemen en zendgebied Dendermonde en Hamme binnen te rijven. Dat het uiteindelijk niet Radio Beiaard zelf geworden is die de erkennning krijgt, zorgt voor grote verslagenheid bij de twintig vrijwilligers die zich dag in dag uit voor hun radiozender inzetten.

Ongeloof bij luisteraars

Ook bij de luisteraars heerst ongeloof. "We hebben het nieuws via onze radio bekend gemaakt aan ons luisterpubliek", zegt De Saeger. "Meteen daarna is het reacties beginnen regenen. Onze luisteraars lieten weten dat ze dit bijzonder betreuren. Bij Radio Beiaard maakten we radio voor een ietwat ouder publiek. Met de nieuwe regeling dreigt voor hen een zwart gat te ontstaan. We hopen dat de nieuwe zender daar op dat vlak toch wat aan tegemoet zal komen."


Radio Beiaard mag nu nog uitzenden tot en met 31 december. Vanaf 1 januari 2018 is het gedaan met deze Dendermondse radio. "We hopen wel dat voor onze vrijwilligers hier of daar toch nog een oplossing opduikt", aldus De Saeger. "Misschien kunnen ze toch ergens aan de bak komen bij een andere zender. Zo hoeven ze hun passie om radio te maken niet op te bergen."