Verouderde sporthal in het nieuw

KLEEDKAMERS EN SANITAIR KRIJGEN COMPLETE MAKE-OVER

Schepenen Leen Dierick en Carine Verhelst in de vernieuwde kleedkamer in de sporthal van Oudegem.
Foto Geert De Rycke Schepenen Leen Dierick en Carine Verhelst in de vernieuwde kleedkamer in de sporthal van Oudegem.
De verouderde sporthal van Oudegem zit in een nieuw kleedje. Kleedkamers en sanitair kregen een complete make-over voor meer comfort voor de sporters. De renovatie kadert binnen de plannen van de stad om te investeren in duurzaam en milieuvriendelijke sportinfrastructuur. Ook de sporthal van Appels werd vernieuwd.

Een hele legislatuur lang probeert het Dendermondse stadsbestuur te zorgen voor kwaliteitsvollere sportinfrastructuur, met meer comfort voor sporters én milieuvriendelijker door bijvoorbeeld energiezuiniger. Zo kreeg de sporthal van Appels al energiezuinigere verlichting en werd daar een nieuwe sportvloer aangelegd.

30 jaar oud

"Maar we maakten ook de nodige budgetten vrij om sanitair en kleedkamers van de sporthallen van Appels en Oudegem aan te pakken", zegt schepen Leen Dierick (CD&V). "Ook in Grembergen willen we investeren. Maar dat dossier is vrij ingewikkeld. Hier moet een nieuwbouw komen en dat duurt langer." Dat er werken nodig waren in de sporthal van Oudegem is niet verwonderlijk. Het gebouw dateert ondertussen van 1984. "Dat is meer dan dertig jaar geleden en dus begon er duidelijk sleet op de zaak te komen", aldus schepen van Sport Carine Verhelst (SP.A). "Kleedkamers en douches verkeerden nog altijd in hun oorspronkelijke staat en lieten op den duur te wensen over. Een grondige make-over was dus broodnodig. Bovendien is er de voorbije jaren ook heel wat gewijzigd aan de normen waar een sporthal moet aan voldoen. Ook daarvoor waren verbouwingen nodig."

Kleedkamers en sanitair

De dienst Gebouwen van de stad pakte, samen met de sportdienst, het hele traject aan en nam ook de opvolging voor zijn rekening. De eerste plannen werden al in 2015 gemaakt.


"Sportverenigingen die van de sporthal gebruik maken, kregen mee inspraak in het definitieve ontwerp. Dat zorgde gewoon voor een beter plan omdat zij als gebruikers de deskundigen bij uitstek zijn", zegt Dierick. "De werken startten eindelijk in mei 2017. De kleedkamers werden afgebroken en weer opgebouwd. De inkom lijkt nu een stuk ruimer, er zijn nieuwe toiletten en volledig aangepaste kleedkamers."

Dossier Olympos

Het totaal van investeringen in de sporthal van Oudegem staat ondertussen op 726.000 euro. Daarin zitten een gevelrenovatie, een stookplaatsrenovatie en vernieuwing van kleedkamers en het sanitair vervat. Gelijktijdig met Oudegem liep er ook een werf in Appels met hetzelfde doel: nieuwe kleedkamers en sanitair. Deze legislatuur werden in beide sporthallen ook al een renovatie van de stookplaatsen gerealiseerd. Naast een nieuwbouwproject voor de sporthal van Grembergen, ligt bovendien ook nog een dossier klaar voor zwembad Olympos. "Daar maken we werk van een nieuw dak boven de kleedplaatsen van het zwembad", vertelt schepen Verhelst. "En we zorgen voor een nieuwe peuter- en kleuterruimte in het zwemad, met nog meer focus op gezinnen."