Verhalen centraal in expo Boontoon

Isabelle Ringoet en Leen Roels aan de typmachines die ter beschikking staan in de bib: “Iedereen kan er zijn verhaal op kwijt”, klinkt het.
Geert De Rycke Isabelle Ringoet en Leen Roels aan de typmachines die ter beschikking staan in de bib: “Iedereen kan er zijn verhaal op kwijt”, klinkt het.
Wie zijn verhalen wil delen, of zelfs maar enkele woorden of zinnen, of kennis wil maken met de verhalen van andere bewoners in de stad, kan terecht op de interactieve tentoonstelling ‘Boontoon’ in de bibliotheek van Dendermonde. Aan beide kanten van de glazen wand in het bibgebouw staan typmachines. Iedereen mag er zijn zeg op doen.

Boontoon is een uitloper van een sociaal-artistiek buurtproject dat de voorbije zomer in de Boonwijk in Sint-Gillis-Dendermonde liep. Stadsbestuur en samenlevingsopbouw vroegen artiesten Leen Roels en Isabelle Ringoet een initiatief uit te werken om het samenleven en ontmoetingen tussen bewoners van de wijk te stimuleren. De twee dames trokken in de woonblokken van de Serbos van deur tot deur om er met bewoners te praten en hun verhalen te verzamelen.

“Letterlijk alle deuren op alle verdiepingen zijn we afgelopen”, zeggen Roels en Ringoet. “Elke donderdag, een zomer lang, waren we er te vinden in hun woningen of op een bankje in het park. Dat leverde heel wat gesprekken op. Die hebben we gebundeld in een boekje. En alle buren die meewerkten, zetten we ook op foto.”

Als apotheose van het project zijn de foto’s en verhalen onderdeel van een expo in de Dendermondse bibliotheek. Daar wordt nu, naar aanleiding van de nakende Poëzieweek, een interactief luik aan gekoppeld. Twee typmachines staan klaar voor elke Dendermondenaar die graag wat woorden met anderen deelt. “Op die manier werkt ook de bib mee aan cultuur voor iedereen”, zegt bibliotheekdirecteur Wendy Van den Abbeele.

De expo Boontoon blijft een maand lang in de bibliotheek, aan de Kerkstraat, te bezoeken.

Geert De RyckeReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.