Vereniging voor Familiekunde moet alweer op zoek naar nieuwe thuis: “Tegen zomer van 2020 moeten we alternatief hebben, maar waar gaan we dat vinden?”

Voorzitter Ben Waterschoot hoopt op steun van stadsbestuur of Dendermondenaren om een nieuwe locatie te vinden.
Geert De Rycke Voorzitter Ben Waterschoot hoopt op steun van stadsbestuur of Dendermondenaren om een nieuwe locatie te vinden.
De Vereniging voor Familiekunde van Dendermonde, met één van de grootste archieven om stambomen uit te pluizen, moet alweer op zoek naar een nieuwe thuis. Het vroegere Sint-Vincentiusklooster aan de Kerkstraat, waar de vereniging twee jaar geleden onderdak kreeg, zal vroeger dan verwacht afgebroken worden voor een nieuwbouw voor het Oscar Romerocollege. “We hopen dat iemand ons kan helpen om ons waardevol archief te kunnen bewaren”, klinkt het.

Een koortsachtige zoektocht van verschillende jaren had het bestuur van de Verenging voor Familiekunde van Dendermonde erop zitten, toen het in maart 2017 in het vroegere klooster Sint-Vincentius aan de Kerkstraat in hartje Dendermonde haar nieuwe documentatiecentrum kon openen. Voordien had de vereniging een onderkomen gehad in het klooster van de Zwartzusters-Augustinessen aan de Vlasmarkt. Iedereen kon er terecht voor hulp bij het uitzoeken van zijn of haar stamboom. Maar omdat het complex, na de verhuis van de laatste Zwartzusters, omgebouwd zal worden tot assisentiewoningen voor bejaarden, moesten de familiekundigen er weg. Een nieuw thuis vinden voor een uitgebreid archief van liefst 157.636 rouwbrieven, 58.471 rouwprenten, 68 lopende meter aan documenten en een bibliotheek van meer dan 2.100 titels, bleek allesbehalve een sinecure.

Uiteindelijk bood het Oscar Romerocollege van Dendermonde hulp. Het stelde enkele lokalen in het vroegere klooster Sint-Vincentius, rechtover de O.L.V.-kerk, ter beschikking. “Het gaf onze werking een serieuze boost”, zegt voorzitter Ben Waterschoot. “Daar zijn we nog altijd erg dankbaar voor. Er kwamen nieuwe leden bij, het bestuur werd versterkt en ons archief en werking breidden nog voort uit. We wisten van meet af aan dat dit geen definitieve oplossing was, omdat het O.Romerocollege inderdaad bouwplannen met het klooster koesterde. Maar we dachten wel dat we hier toch voor ettelijke jaren goed zouden zitten. De locatie is ook ideaal.”

Bouwplannen in stroomversnelling

De bouwplannen van het Oscar Romerocollege zitten echter plots, door toekennen van subsidie van de hogere overheid, in een serieuze stroomversnelling. Resultaat is dat de Vereniging voor Familiekunde alweer op zoek moet naar een nieuwe thuis. “Als je weet dat het vorige keer al zo’n moeilijke opdracht was, zitten we nu echt met de handen in het haar”, zegt Waterschoot. “Tegen de zomer van 2020 moeten we een alternatief hebben. Maar waar gaan we dat vinden?”

De ideale locatie blijkt niet evident te vinden. “Er zijn verschillende criteria”, legt Waterschoot uit. “Het moet er droog en warm zijn, zodat al onze documenten in goede staat behouden kunnen blijven. Bovendien is voldoende oppervlakte nodig voor al ons archief en ruime bibliotheek. We hebben minstens 200 vierkante meter nodig. Het Sint-Vincentiusklooster was ideaal voor ons omdat het naast bergruimte ook lokalen bood voor vergaderingen en lezingen. Hopelijk kunnen we toch iets gelijkaardigs vinden.”

De vereniging is volop aan het brainstormen rond mogelijke locaties. De familiekundigen hopen op steun van het stadsbestuur. “En inwoners die mogelijkheden hebben voor ons, mogen zeker contact met ons opnemen”, klinkt het. Wie kan helpen, kan dat melden via ben.waterschoot@skynet.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.