Veel belangstelling voor veiling met enkel Dendermondse items

In de bovenzaal van café 't Peirt konden geïnteresseerden bieden op hun favoriete Dendermondse items.
Geert De Rycke In de bovenzaal van café 't Peirt konden geïnteresseerden bieden op hun favoriete Dendermondse items.
De Dendermondse Veiling van de Postzegelkring van Dendermonde, zondagochtend in café ‘t Peirt in hartje stad, is een succes geworden. Heel veel belangstellenden en verzamelaars daagden op om te bieden op waardevolle en typisch Dendermondse items. Onder andere etsen, boeken, vlaggen, affiches, glasramen van Ros Beiaard, reuzen en andere plaatselijke onderwerpen waren snel verkocht.

Het Ros Beiaardjaar is volop bezig en daar speelt ook de Koninklijke Filatelistische Kring Dendermonde op in, met een uitzonderlijke verkoop. Regelmatig vinden veilingen voor de leden plaats, maar deze keer werd die opengetrokken naar een veel ruimer publiek. Met alleen maar typisch typisch Dendermondse items werd het gebeuren een Dendermondse veiling. Liefst 165 loten werden te koop aangeboden, allemaal verzamelstukken die de postzegelkring op de kop kon tikken. En dat lokte veel meer volk dan anders naar het bovenzaaltje van café ‘t Peirt.

De Dendermondse veiling lokte veel belangstelling.
Geert De Rycke De Dendermondse veiling lokte veel belangstelling.

Ros Beiaard

Voorzitter Jef Van den Eynde was meer dan tevreden met de opkomst. “We merken dat voor deze veiling bezoekers speciaal hiervoor afgekomen zijn”, zegt hij. “Het zijn gezichten die we op andere veilingen of clubactiviteiten niet zien. De Dendermondse veiling is dan ook erg interessant voor verzamelaars van allerlei slag. En als een Dendermondenaar iets rond het Ros Beiaard op de kop kan tikken, is hij er natuurlijk ook graag als de kippen bij.”

Etsen en affiches

Onder de veilinghamer gingen onder andere bijzondere etsen rond typisch Dendermondse thema’s. Onder andere de Gildenreuzen Mars, Indiaan en Goliath zijn erop vereeuwigd. Er waren ook verschillende affiches van diverse Ros Beiaardommegangen en Katuit en tinnen schalen van het Ros Beiaard en de reuzen. Van Dendermonde, Grembergen, Baasrode en Vlassenbroek waren mooie, historische stafkaarten beschikbaar. Bovendien werden ook glasramen, vlaggen en heel wat boeken over de Dendermondse geschiedenis, de sage van het Ros Beiaard en uitgebreide lectuur van Dendermondse deelgemeenten aangeboden.

Jean-Pierre Buggenhout deelt de vreugde om de unieke foto uit de jaren dertig die hij op de kop kon tikken met vriend Miel Ravijts.
Geert De Rycke Jean-Pierre Buggenhout deelt de vreugde om de unieke foto uit de jaren dertig die hij op de kop kon tikken met vriend Miel Ravijts.

Jean-Pierre Buggenhout slaagde erin om een foto van de drie reuzen Marc, Indiaan en Goliath op de kop te tikken. Het kostte hem 20 euro. “Die dateert uit de jaren dertig”, weet hij. “Ik ben blij met dit pronkstukje voor mijn archief. Dat bouw ik al 46 jaar op, zolang als ik reuzendrager ben in Dendermonde. Goliath is mijn favoriete reus en ondertussen ben ik deken van de reuzendragers. Een foto als deze kon ik niet laten liggen.”

Dankzij het boek “In t Gloëzen Euske” van Georges Dierickx kan Wim Van Damme nu alle anecdotes van Dendermonde uit vervlogen jaren leren kennen.
Geert De Rycke Dankzij het boek “In t Gloëzen Euske” van Georges Dierickx kan Wim Van Damme nu alle anecdotes van Dendermonde uit vervlogen jaren leren kennen.

Georges Dierickx

Wim Van Damme kocht voor 25 euro vijf boeken, met als meest gegeerde item het werk van Georges Dierickx “In t Gloëzen Euske”. “Dat is een boek met allemaal anekdotes en zotternijen uit vervlogen jaren in Dendermonde”, weet Van Damme. “Dierickx, die indertijd ook een humoristische column verzorgde in De Voorpost, schreef het allemaal bij elkaar. Hij is ook de man achter de gekende revue “Ons Peird mag gien Ajuinen” van 1958. Tijdens een Dendermondse Avond van de KWB hadden we het nog over hem en zijn dochter overleed deze maand. Ik ben dan ook heel content dat ik dit werk op de kop kon tikken.”

Geboren en getogen Dendermondenaren Marleen en Johan breiden in dit ros Beiaardjaar hun collectie uit met een schilderij op hout.
Geert De Rycke Geboren en getogen Dendermondenaren Marleen en Johan breiden in dit ros Beiaardjaar hun collectie uit met een schilderij op hout.

Schilderij

Marleen De Ridder en echtgenoot Johan Laureys kunnen hun geluk niet op nu ze een bijzonder schilderij op hout in hun bezit hebben. Een vroegere pijnder maakte het werk van het Ros Beiaard met Heemskinderen op de rug. “Als geboren en getogen Dendermondenaars willen we onze verzameling in dit Ros Beiaardjaar maar wat graag uitbreiden”, zegt Marleen. “Ik kan er ondertussen al een ganse zaal mee vullen, maar er kan altijd nog wel iets bij. Het Ros Beiaardcomité roept trouwens op om de huizen te versieren en zo de liefde voor het Ros Beiaard te uiten. Dit schilderij kunnen we voor het raam zetten. We waren eigenlijk naar de veiling gekomen voor publicaties van de Oudheidkundige Kring, die we ook gekocht hebben. Maar we lieten ons ook verleiden door dit schilderij.”

Inge De Cock kan haar café 't Peirt opsmukken met een affiche van de ommegang uit 1990.
Geert De Rycke Inge De Cock kan haar café 't Peirt opsmukken met een affiche van de ommegang uit 1990.

Authentieke affiche

Ook café ‘t Peirt houdt iets over aan de Dendermondse veiling. Cafébazin Inge De Cock kocht voor 27 euro een authentieke affiche van de Ros Beiaardommegang van 1990. “Het is een mooie aanvulling op de collectie die al te zien is in de café”, zegt ze. “En ik vind dit gewoon echt een prachtige affiche. Ze roept nostalgische gevoelens op.”

De Postzegelkring plant op zondag 29 maart nog eens een Dendermondse Veiling, met nog tal van andere typische spullen. Ook die zal plaatsvinden om 10 uur in café ‘t Peirt.

Geert De Rycke
Geert De Rycke
Geert De Rycke