Van groen en fietsen, tot kerstman en cultuur

STAD WIL 18 PROJECTEN REALISEREN TEGEN 2018

"18 op 18". Daarmee pakt het Dendermondse stadsbestuur het allerlaatste jaar van deze legislatuur uit. Tegen 2018 wil de CD&V- en sp.a-meerderheid nog exact achttien projecten concreet realiseren. "De voorbije jaren werden al projecten gerealiseerd, andere liepen vertraging op", zegt burgemeester Piet Buyse (CD&V). "We leggen de focus op een duurzame, ondernemende, zorgzame, veilige en dienstverlenende stad. Het laatste jaar voor de verkiezingen maken we nu prioriteit van 18 nieuwe projecten die we allemaal gerealiseerd willen zien." Een overzicht:

5. Groenere pleintjes in Sint-Gillis


Het H. Vandemeulebrouckeplein en het Dr. De Witteplein krijgen een groene zone. De huidige verharding verdwijnt.


6. Viaduct verlicht


De spoorwegbrug tussen centrum en Sint-Gillis krijgt monumentale verlichting. Ook het pad achter de Brusselse Poort naast het stadspark krijgt nieuwe verlichting.


7. Groene accenten in de stad


Er komen meer groenelementen op straten en pleinen.


8. Fashion!


Tijdens het fashionweekend zetten stad en handelaars een modeshow op.


"Dendermonde heeft op modevlak veel te bieden", zegt schepen Dirk Abbeloos (CD&V). "Dat zetten we in de verf."


9. Live radio met Santa in de Sky


De Grote Markt krijgt op 2 december het Radio 2-programma '1000 klassiekers' op bezoek. Wie langs komt, maakt kans op een zitje in de Santa In the Sky, een attractie die bezoekers meeneemt tot vijftig meter hoog voor een zicht over de stad.


10. Meewerken aan stadsmuseum


Alle inwoners mogen mee nadenken over een nieuw stadsmuseum. Een testcase komt in het Vleeshuismuseum.


11. Feest voor Franz Courtens


In 2018 is het 75 jaar geleden dat kunstenaar Franz Courtens overleed. Een herdenkingsexpo toont werken uit privécollecties.


12. Veilige schoolroutes


Er komt een schoolroutekaart met naast de ligging van scholen ook een vermelding van het fietsroutenetwerk en de zones dertig in de stad. "De kaart toont ook waar het gevaarlijk is, welke routes te mijden zijn en welke veilig", zegt schepen van Mobiliteit Niels Tas (sp.a).


13. Fietsen door Kalendijk


De fietsweg tussen Kroonveldlaan en stadscentrum, door het Kalendijkgebied, krijgt asfaltverharding en betere verlichting.


14. Smart Security


Een nieuw systeem maakt mogelijk dat politie en stadspersoneel van overal veilig toegang krijgen tot IT-infrastructuur van de stad om in de gegevensbank info te vinden over personen en gepleegde feiten.


15. Kinderarmoede sneller


opsporen


Via basisscholen wil het Huis van het Kind kinderamoede sneller opsporen. Er komt een platform om alle initiatieven rond kinderamoede te coördineren.


16. Ideeën welkom


Via een digitaal participatieplatform Citizen Lab krijgen inwoners inspraak. In eerste instantie rond de heraanleg van de stationsomgeving en het skatepark.


17. Digitaal graven zoeken


Een geoloket laat toe om via gsm of computer de juiste ligging van een graf op te zoeken.