Valsemunter riskeert vier jaar

Een 20-jarige man uit Evere riskeert vier jaar cel voor de uitgifte van valse biljetten en oplichting.

Eind vorig jaar had de politie twee meldingen gekregen van Londerzeelse handelaars dat een jongeman had betaald met een vals biljet van vijftig euro. Tien dagen later waren nog dergelijke meldingen binnengekomen. De politie trof de dader en een vriend aan in een geparkeerde wagen. Hij besefte al snel dat ontkennen geen zin had en gaf toe al sinds de zomer van 2015 met valse biljetten betaald te hebben.


De bewijslast tegen hem was overweldigend. Hij was niet alleen gefilmd door bewakingscamera's, maar werd ook herkend door winkeliers. "Hij ging gericht op zoek naar winkels in Vlaamse gemeenten. Daar kocht hij dan iets kleins van vijf euro om vervolgens met een vals bljet van vijftig te betalen. In totaal gaf hij voor 1.500 euro aan valse biljetten uit", vatte het parket samen. De man lichtte winkeliers op in Meise, Merchtem, Londerzeel, Opwijk, Dendermonde, Aartselaar, Sint-Truiden, Leuven en Temse.


De verdediging vraagt de opschorting of een werkstraf, gezien zijn leeftijd en blanco strafregister. Vonnis op 22 mei. (WHW)