Twee IS-strijders krijgen vijf jaar cel

De Dendermondse rechtbank veroordeelde gisteren twee IS-strijders. Allebei kregen ze vijf jaar effectieve celstraf en 30.000 euro boete. De twee Syriëstrijders verschenen niet zelf voor de rechter.

Het vermoeden bestaat zelfs dat ze ondertussen om het leven kwamen, maar het gerecht neemt het zekere voor het onzekere en sprak zelfs de onmiddellijke aanhouding uit. Duiken ze toch nog ergens op, dan worden ze meteen in de boeien geslagen. De twee beklaagden zijn een jongeman uit Vilvoorde en één uit Gent. Deze laatste vertrok naar Irak voor de Jihad. In oktober 2014 deed zijn eigen familie daar aangifte van. Hij had thuis verteld dat hij zou gaan studeren bij een vriendin, maar bleek achteraf gewoon spoorloos verdwenen. Op zijn kamer werd informatie gevonden dat hij geradicaliseerd was, al zijn bankrekeningen waren leeggemaakt. Op sociale media was hij actief onder verschillende aliassen en spoorde onder andere aan tot terreur in Frankrijk en België.

Ook de jongeman uit Vilvoorde was in het strijdgebied in Syrië gekend onder een andere naam. Hij vertrok in maart 2014 naar Syrië. Al anderhalf jaar voordien was hij geradicaliseerd. Zijn broer deed de aangifte. (DND)