TROS FM kan aan toekomst bouwen

ROS BEIAARDSTAD BEHOUDT EIGEN LOKALE RADIO

Dany Van Steen (rechts) in de studio van radiozender Tros FM.
Foto Geert De Rycke Dany Van Steen (rechts) in de studio van radiozender Tros FM.
Dendermonde behoudt een eigen lokale radio. Vanuit de Ros Beiaardstad mag Radio TROS blijven uitzenden. De zender kreeg zopas een erkenning van minister Gatz en krijgt er ook het zendgebied Hamme bij. "De opluchting is groot", klinkt het. "Nu kunnen onze vrijwilligers hun passie blijven uitoefenen."

Minister van Cultuur Sven Gatz zorgt voor een grote hervorming van het radiolandschap in Vlaanderen. Vrije radio's krijgen een groter uitzendgebied, om ze levensvatbaarder te houden. Per provincie zijn daarom ruimere frequentiegebieden uitgetekend. Om te mogen blijven uitzenden, moesten radiostations een nieuwe vergunning krijgen voor het grotere frequentiegebied. De Dendermondse lokale radio TROS FM slaagde erin de erkenning in de wacht te slepen.

Opluchting

"De opluchting daarover is enorm groot", zegt Dany Van Steen van TROS FM. "De voorbije maanden waren enorm lastig. Bij iedereen heerste er ongerustheid, want we wisten niet wat de toekomst zou brengen. Dat woog bijvoorbeeld ook op commercieel vlak, want wie gaat adverteren als je niet zeker bent of het wel nog uitgezonden geraakt. Er was bovendien geen enkel zendgebied in heel Vlaanderen waar zoveel aanvragen voor waren om de frequente te krijgen als deze voor Dendermonde-Hamme. Er waren liefst zes geïnteresseerden."


Dat net radio TROS FM uit die zes de erkenning krijgt van de minister, maakt ze bij deze lokale radio erg trots. De radio zendt nu nog uit op 103.9 FM, maar vanaf januari wordt dat 106.3 FM voor Dendermonde én Hamme. "Dit is echt een heel mooi zendgebied, waarschijnlijk ook daarom dat er zoveel interesse was", zegt Van Steen. "Voor onze 28 vrijwilligers die bij TROS FM betrokken zijn, geeft de erkenning een enorme boost. We kijken nu een mooie toekomst tegemoet."


Dat TROS door de hertekening van het zendgebied nieuwe zendmasten moet plaatsen, is geen probleem. "Die in Dendermonde waren aan vernieuwing toe en in Hamme zoeken we een geschikte locatie. Dit moet zo snel mogelijk in orde zijn. De onzekerheid van de voorbije maanden heeft ons overigens ook nooit weerhouden om te investeren in deze lokale radio. Zo namen we onlangs nog een compleet vernieuwde radiostudio in de Dijkstraat in hartje Dendermonde in gebruik."

Trendy muziek

Radio TROS brengt een format van dance, r&b, house en andere trendy muziek en heeft een dagbereik van 7,5 procent van de bevolking. Dat is goed voor zo'n 15.000 luisteraars. "Omdat we nu een groter zendgebied krijgen, verwachten we dat dit natuurlijk nog zal stijgen", zegt Van Steen.


"We gaan er alles aan doen om ook die nieuwe luisteraars echt degelijke radio te brengen, met een grote lokale verankering. TROS verwijst niet langer alleen naar het Dendermondse Ros Beiaard, maar staat voortaan ook voor Trendy Radio Omroep Scheldeland."