Thérèse Van Gucht niet meer verkozen: "Een dramaqueen ben ik niet, maar dit doet me wel hartzeer"

Politica na 36 jaar niet meer in gemeenteraad

Therese Van Gucht had net 15 stemmen te weinig om er nog een legislatuur in de gemeenteraad bij te doen: "Ik ben momenteel heel emotioneel".
Geert De Rycke Therese Van Gucht had net 15 stemmen te weinig om er nog een legislatuur in de gemeenteraad bij te doen: "Ik ben momenteel heel emotioneel".
Politiek Dendermonde verliest Thérèse Van Gucht (78). Ze werd niet meer herverkozen voor de gemeenteraad. "Een dramaqueen ben ik niet, maar dit doet me wel hartzeer", bekent ze. "Mandaten hoefden voor mij absoluut niet meer, maar ik had wel erg graag nog één legislatuur gewoon gemeenteraadslid geweest."

Amper vijftien voorkeurstemmen heeft Thérèse Van Gucht, haast een politiek monument in Dendermonde, te kort om er nog een ambtstermijn bij te doen. En dat komt bij de politica heel hard aan. "Zeker omdat het er zo weinig te kort zijn, pikt dat enorm", zegt ze. "Ik ben echt enorm ontgoocheld. Ik had de voorbije weken een buikgevoel dat het deze keer wel eens kon keren voor mij, maar langs de andere kant kreeg ik ook veel positieve reacties zodat ik toch geloofde in winst. Jammer genoeg heeft het niet mogen zijn."

Liefst 36 jaar is Van Gucht niet weg te slaan geweest uit de Dendermondse politie. Ze werd schepen in 1983 en bleef sindsdien onafgebroken actief in de gemeenteraad. Van 2001 tot 2006 was ze OCMW-voorzitter, gevolgd door opnieuw een schepenambt. Sinds 2010 zetelde Thérèse als gemeenteraadslid. Maar daar komt eind december dus een einde aan. "Ik heb nooit in de politiek gezeten voor de postjes, gaf zelfs enkele keren mijn mandaat door aan iemand anders. En ook nu was het me allesbehalve om een mandaat te doen, dat moest de jongere mensen toekomen. Maar ik had wel doodgraag nog één keer in de gemeenteraad gezeten", zegt ze.

Van Gucht wil niet rancuneus afscheid nemen, maar verwijst toch naar de lijstvorming binnen CD&V als één van de oorzaken van het tegenvallende resultaat. "Nieuwe kandidaten die naar voor geschoven zijn door de partij, hebben het toch niet helemaal waargemaakt vind ik", zegt ze. "Dat heeft zijn weerslag op iedereen. CD&V ging ook in het algemeen achteruit en dus zijn er minder verkozenen."

Rijkgevulde carrière

Thérèse vreest het zwarte gat vanaf januari, omdat ze zo aan politiek verknocht is. "Ik heb er gans mijn leven voor gegeven", vertelt ze. "Uren en uren voor gewerkt, weinig tijd gehad voor mijn kinderen enzovoort. Net nu de tijd er wel is, stopt het. Vier burgemeesters heb ik gediend: Albert Cool, Maurits Dierick, Norbert De Batselier en Piet Buyse. Ik ben altijd een trouwe dienaar van de partij geweest. Mijn kinderen troosten me nu door te stellen dat ik best wel fier mag zijn. En ik ben ook dankbaar voor wie nog op mij gestemd heeft, maar toch wringt het. Ik ben lang geen dramaqueen, maar hier heb ik toch hartzeer van. Ik ben momenteel een vat vol emotie."

De Dendermondse politica kan wel terugblikken op een rijkgevulde carrière. "Het liefst van al ben ik OCMW-voorzitter geweest, omdat ik dan erg dicht bij de mensen stond", vertelt ze. "Eén van de mooiste projecten waar ik mee aan de wieg stond was de oprichting van buitenschoolse kinderopvang (IBO) in alle deelgemeenten. En trots ben ik op het nieuw elan dat de kermis in Dendermonde kreeg met het Feestcomiteit en de Walking Dender."

De Dendermondse gemeenteraad zal het overigens vanaf januari zonder zeventigplussers stellen. In de Dendermondse gemeenteraad zal op 1 januari 2019 geen enkele zeventiger meer zetelen. Van Gucht is niet meer herverkozen en partijgenoot Jan Van Damme (73) zetelt nog tot het einde van het jaar en was geen kandidaat meer voor de volgende legislatuur. Ook Judith De Smedt (71) en Emiel Ravijts (71) werden niet meer herverkozen voor CD&V. Bij andere partijen werden eveneens geen generatiegenoten verkozen. Walter Deygers van N-VA zal, met zijn 68 jaar, volgende beleidsperiode de oudste zijn.

De laatste verkiezingsaffiche van Thérèse Van Gucht. "Het heeft jammer genoeg niet mogen zijn", zegt ze.
RV De laatste verkiezingsaffiche van Thérèse Van Gucht. "Het heeft jammer genoeg niet mogen zijn", zegt ze.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.