Striptekenaar Sylvain Polfliet toont werk in De Fontein, in afwachting van nieuwe strip

Striptekenaar Sylvain Polfliet toont zijn werk in Galerij De Fontein.
Geert De Rycke Striptekenaar Sylvain Polfliet toont zijn werk in Galerij De Fontein.
Er komt dan toch, na jaren stilte, een nieuw album van stripheld Brian Howell. Striptekenaar Sylvain Polfliet (70) uit Sint-Gillis-Dendermonde is het verhaal volledig op punt aan het stellen, een uitgever is er al. Ook een biografische strip van de Rolling Stones ligt klaar om uit te geven. In afwachting daarvan kan iedereen in Galerij De Fontein in Lebbeke kennismaken met het werk van Polfliet, die vooral in de jaren tachtig met zijn stripwerk veel succes boekte.

Zes albums maakte Sylvain Polfliet jaren geleden rond stripheld 'Brian Howell’, een geheim agent die de meest fantastische avonturen beleeft. Het tekenen zat de man, geboren in Lebbeke maar uitgeweken naar Sint-Gillis, van jongsaf aan in het bloed. “In mijn jeugdjaren was ik bezeten door tekenen van allerlei figuurtjes”, vertelt hij. “Het was mijn droom om striptekenaar te worden. We hadden thuis enorm veel strips en ik wilde die graag zelf kunnen maken. Ik was amper twaalf toen ik een eigen strip bedacht en als negenjarige had ik illustraties voor een tijdschrift verzorgd. Een ontmoeting met striplegende Hergé gaf me nog meer motivatie om voluit voor die droom te gaan. Ik startte een opleiding aan de Academie van Dendermonde om me nog meer te bekwamen.”

Toen Polfliets stripverhalen plots de kranten begonnen te halen, was hij vertrokken. Het eerste stripverhaal rond Brian Howell ‘Opdracht in de jungle’ werd begin jaren zeventig volledig gepubliceerd in de toenmalige krant Het Volk. Kort daarop volgden nog twee verhalen. Zes verhalen werden uiteindelijk ook als volwaardig stripalbum uitgegeven. “Inspiratie voor mijn stripheld haalde ik indertijd bij James Bond en ik creëerde zelf een geheim agent”, zegt Polfliet. “Mijn fantasie zorgde voor tal van avonturen. Meest trots ben ik op ‘Driehoek Des Doods’. Omdat er sciencefiction in kwam, kon ik mijn fantasie volledig de vrije loop laten.”

Van stripheld Brian Howell kwamen zes albums uit.
Geert De Rycke Van stripheld Brian Howell kwamen zes albums uit.

Rolling Stones

Uiteindelijk lukte het niet om een zevende verhaal van Howell te publiceren. “Het overlijden van mijn vrouw heeft me een enorme krak gegeven en het ontbrak met aan fut om weer aan het tekenen te gaan”, vertelt Polfliet. “Maar een paar jaar geleden begon het toch opnieuw te kriebelen. In die mate dat ik nu toch een zevende album van Howell ga uitbrengen. De strip ligt al een tijdje klaar in de kast, maar ik leg de lat voor mezelf altijd zo hoog dat ik er alweer enkele veranderingen wil in aanbrengen om het te perfectioneren. De uitgever zit alleszins klaar om eens alles af de strip ‘Het Ozon Syndroom’ meteen uit te brengen.”

In 2008 haalde Polfliet ook de tekenpen boven om een strip te tekenen als jaarboek van de Heemkring van Lebbeke rond de negenhonderd jaar geschiedenis van de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Lebbeke. Ook een uitgebreid biografisch stripverhaal rond de Rolling Stones ligt klaar om uit te brengen.

Eerst in potlood

Polfliet is één van de weinigen tegenwoordig dit nog tekent op ambachtelijke wijze, eerst in potlood en later inkleuren. Toch zijn zijn prenten tot de perfectie afgewerkt, al is het geen sinecure om tekening na tekening met de hand steeds exact dezelfde figuur neer te zetten. “De personages moeten er altijd hetzelfde uitzien”, zegt Polfliet. “Ze zitten zo op mijn netvlies geprent dat ik ze blindelings kan tekenen. Vrouwen tekenen is overigens moeilijker dan mannen, omdat hun lijnen subtieler en zachter moeten zijn.”

Het werk van Polfliet is nog tot en met zondag 5 mei te bekijken in galerij De Fontein, aan de Grote Plaats in Lebbeke. De Cultuurdienst en de Cel Beeldende Kunsten van de Cultuurraad organiseren er een tentoonstelling ‘beeldverhalen’. Niet alleen werk van Polfliet, maar ook van Beast Animation, een stopmotion-studio, staat er in de kijker. De expo is te bezoeken op woensdag 1 mei, zaterdag 4 mei en zondag 5 mei, telkens van 14 tot 18 uur. 

Polfliet maakt al zijn tekeningen op ambachtelijke wijze.
Geert De Rycke Polfliet maakt al zijn tekeningen op ambachtelijke wijze.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.