Stad wordt bouwheer van restauratie begijnhof

Zes huisjes in het begijnhof worden gerestaureerd.
Foto GDR Zes huisjes in het begijnhof worden gerestaureerd.
Het stadsbestuur van Dendermonde wordt bouwheer voor de restauratie van zes huisjes van het Sint-Alexiusbegijnhof in Dendermonde. Dat is nodig om tachtig procent subsidie te kunnen krijgen en op die manier de investering draaglijk te houden.

Het is eigenlijk de vzw Begijnhof die eigenaar is van het Sint-Alexiusbegijnhof. Enkele wijzigingen in het kader van restauratiedossiers voor beschermde monumenten, zorgt er echter voor dat een vzw in de toekomst nog slechts kan rekenen op veertig procent subsidie voor restauratieprojecten.


"De kost voor restauratie van de huisjes wordt op die manier zo hoog, dat ze later nog amper op de markt te verhuren zijn door de hoge kostprijs", legt burgemeester Piet Buyse (CD&V) uit. "Als de stad bouwheer is, kan er echter tachtig procent betoelaagd worden. Dat scheelt een serieuze slok op de borrel. De vzw betaalt wel zelf de resterende twintig procent."


De gemeenteraad nam alvast de principebeslissing om een constructie uit te werken waardoor het stadsbestuur bouwheer van de restauratie kan worden.

Meer subsidies

"Nu de restauratie van zes huisjes recent als hoogdringend aanvaard werd door minister Bourgeois en daardoor vervroegd subsidiegeld vrijkomt, moeten we blijven vooruitgang boeken in dit dossier", zegt Buyse. "Deze nieuwe regeling is een tweede doorbraak. We worden momenteel vaak aangesproken, onder andere door toeristen, over de slechte staat van ons begijnhof. Daarom is het zo belangrijk als stad om niet langs de zijlijn toe te kijken. Dit is nu eenmaal Werelderfgoed."


Voor de restauratie gaat het concreet om het kapelletje Sint-Antonius, dat zich meteen rechts bevindt voor wie het begijnhof door de toegangspoort binnen wandelt, en de volgende huisjes 39, 40, 41, 42, 43 en 2. Die verkeren momenteel in zo slechte staat dat ze niet meer verhuurbaar zijn en dus leeg staan. "Dat zorgt er echter voor dat de panden alleen maar verder verkommeren", gaat burgemeester Piet Buyse verder. "We proberen alles nu in een stroomversnelling te krijgen. Na restauratie komen deze huisjes weer op de huurmarkt." (DND)