Stad rouwt om 'Sugar Bear Sam'

SAM HEUVINCK OVERLIJDT NET ALS VADER OP JONGE LEEFTIJD AAN HARTFALEN

Sam Heuvinck overleed op 37-jarige leeftijd.
Marc Goossens Sam Heuvinck overleed op 37-jarige leeftijd.
Het overlijden van Sam Heuvinck (37) dompelt Dendermonde in diepe rouw. De begenadigd muzikant overleed het voorbije weekend aan een hartfalen. Zijn vader Bert Heuvinck, stuwende kracht achter de Honky Tonk Jazzclub, overleed exact dertig jaar geleden aan dezelfde kwaal. "We verliezen een topkerel met een gouden hart", klinkt het.

In Dendermonde wordt met verbijstering en ongeloof gereageerd op het overlijden van Sam Heuvinck (37). De dertiger overleed het voorbije weekend aan een hartfalen. Hij laat een vrouw en twee kleine kindjes achter. Berichten uit zijn omgeving laten er geen twijfel over bestaan dat 'Sugar Bear Sam' erg geliefd was: fantastische papa, liefhebbende echtgenoot, altijd een glimlach en twinkel in de ogen, altijd vriendelijk, prachtige gast, warme en gezellige kerel, supersympathiek,... Zijn slechts enkele superlatieven die vrienden en familie gebruiken om Sam te omschrijven.

Vader Bert Heuvinck was één van de oprichters van de Honky Tonk Jazzclub.
Marc Goossens Vader Bert Heuvinck was één van de oprichters van de Honky Tonk Jazzclub.

Gitaartechnicus

Heuvinck stond bekend als een heel begenadigd muzikant. De liefde voor de muziek zat hem ongetwijfeld in de genen. Vader Bert Heuvinck was indertijd de stuwende kracht achter de oprichting van de Honky Tonk Jazzclub en de Jeggpap Jazzband. Ook toen Bert op 41-jarige leeftijd in januari 1985 overleed aan een hartfalen ging er een schokgolf door de Ros Beiaardstad. Na de dood van zijn vader ging samen ook zelf muziek maken. Samen met zijn broer en neven vormde hij 'The Next Generation'. Tien jaar lang speelden ze de pannen van het dak van Dendermonde tot New Orleans. De groep bracht ook vier albums uit. Na 'The Next Generation' speelde Sam nog als bassist in verschillende andere groepen. Daarnaast was hij ook gitaartechnicus voor Stash, PPMichiels, Gene Thomas en A Brand. Ook Nikolas Van der Veken, frontzanger van Janez Detd, was goed bevriend met Sam. "We werkten heel nauw samen", klinkt het. "Sam was de voorbije zomer onder andere nog mee op Polé Polé en Dranouter Festival. Voorbije vrijdag belden we nog over de nakende reünieshow in De Vooruit en hoe we die vorm zouden geven. Het nieuws van zijn overlijden kwam dan ook als een hele klap. Iedereen die betrokken is bij Janez Detd en Circo is hier gewoonweg totaal kapot van. Sam was een crème van een vent. Hij was er altijd als je hem nodig had. Dat deze fantastische 'copain' er niet meer is, komt heel hard aan."

Bruisrode

Heuvinck, die een talentvol grafisch ontwerper was, richtte ook de firma Bacon and Eggs op. Velen werkten met hen samen en deden een beroep op zijn creativiteit. "Sam was ongelooflijk creatief. Het mooie daaraan is dat hij zo voortleeft in veel dingen rondom ons, in logo's en andere vormgevingen. Op die manier zal hij nooit vergeten worden", zegt iemand die nauw met hem samenwerkte, maar liever niet met naam in de krant komt. Bovendien was Heuvinck heel actief in het verenigingsleven. Hij zetelde in de raad van bestuur van jeugdhuis Fluks en gaf die jongerenwerking in Baasrode met succes een nieuwe elan. Ook in het Baasroodse carnavalsmilieu was Sam geen onbekende. Vorige weekend zat hij tijdens de carnavalsstoet in Baasrode nog op de wagen van de Sjikke Stikken.


Heuvinck was ook mee stuwende kracht achter Bruisrode, het eventteam van handelsvereniging Bruisend Baasrode. Zij organiseerden al succesvolle edities van Bruisrode Wintert en Bruisrode Pleint. "Bruisend Baasrode is momenteel in diepe rouw", zegt Lesly Volkaert van Bruisrode. "We kunnen dit nieuws amper geloven. We zijn vooral dankbaar voor alles wat Sam voor Baasrode betekend heeft. We verliezen een topkerel met een gouden hart. We gaan hem ongelooflijk missen."