Stad roept wildgroei aan tenten op Grote Markt een halt toe: “Dit is pure broodroof”

Nieuw reglement legt maximum van twee tenten aan terrassen per jaar op • Uitbater neemt advocaat onder de arm om beslissing aan te vechten

“De Grote Markt is beschermd en we moeten waken over het unieke karakter ervan”, meent burgemeester Buyse. “Het kan niet meer dat de Grote Markt bezaaid staat met tenten.”
Geert De Rycke “De Grote Markt is beschermd en we moeten waken over het unieke karakter ervan”, meent burgemeester Buyse. “Het kan niet meer dat de Grote Markt bezaaid staat met tenten.”
Een nieuw reglement moet de wildgroei van tenten aan horecazaken op de Grote Markt een halt toe roepen. Cafébazen mogen vanaf nu nog maximum twee keer per jaar een tent aan hun terras plaatsen. “De Grote Markt is beschermd, we moeten waken over dit erfgoed”, zegt burgemeester Piet Buyse. “Pure broodroof”, reageert Andy Van Hoyweghen, uitbater van café Ommeganck, die de beslissing van de stad wil aanvechten.

Cafébaas Andy Van Hoyweghen is één van de horecauitbaters aan de Grote Markt die de voorbije jaren heel regelmatig een tent liet opstellen aan zijn café Den Ommeganck. Daarmee ving hij de extra toeloop van klanten bij bijzondere evenementen die hij organiseert of gaf in de wintermaanden rokende klanten een overdekte plaats buiten. Ook andere horecazaken deden al wel eens een beroep op een tent over hun terras. Maar daar komt nu een einde aan. 

“We willen waken over het bijzondere karakter dat onze Grote Markt heeft”, zegt burgemeester Piet Buyse (CD&V). “Het marktplein én de omliggende gebouwen zijn allemaal geklasseerd als beschermd dorpsgezicht. Dat maakt dat er vanuit de Cel Erfgoed, sinds de heraanleg van het marktplein, ook heel strikte regels gelden over wat kan en niet. Dat gaat over afmetingen van terrassen in winter en zomer, kleuren van parasols en gebruik van transparante afscheidingen. Meer dan dat kan er eigenlijk niet op onze Grote Markt.”

Nieuw reglement

De tenten die te pas en te onpas op de Grote Markt verschijnen, blijken een doorn in het oog. Er kwamen bij het stadsbestuur al klachten van omwonenden binnen over de zaak. Buyse geeft toe dat wie in het verleden een aanvraag voor een tent indiende, altijd een vergunning kreeg. “Maar uiteindelijk stellen we vast dat de zaak wat ontspoort”, zegt Buyse. “Op den duur lijkt het of er staat altijd wel ergens een tent op het marktplein, soms ook zonder vergunning. De impact op het mooie zicht op onze historische markt wordt zo te groot. Op den duur lijkt het meer een bedoeïenenkamp. Op gegeven ogenblik stond er zelfs een tent die tot over de helft van de markt kwam. Dat kan echt niet de bedoeling zijn.”

En dus neemt het stadsbestuur maatregelen, in de vorm van een nieuw reglement. Elke cafébaas op de Grote Markt mag nog maximum twee keer per jaar een tent plaatsen, maximaal zo groot als zijn terras. “Zo streven we terug naar een sober en uniform uitzicht van onze beschermde Grote Markt”, zegt Buyse. “Een reglement zorgt er ook voor dat het voor iedereen duidelijk is waar het op staat. Het kan gewoon niet meer dat de Grote Markt om de haverklap bezaaid staat met tenten die in het kader van een evenement aangevraagd worden.”

“Pure broodroof”

De beslissing zet kwaad bloed bij Andy Van Hoyweghen van Den Ommeganck. “Dit is pure broodroof”, zegt hij. “Ik deed in het verleden tien à twaalf events per jaar en telkens kreeg ik toestemming om een tent te plaatsen. Nu mag dat van de ene op de ander dag niet meer, terwijl ik die events wel nodig heb om de wintermaanden financieel door te komen en te overleven. Ik ben hier op de Grote Markt één van de weinige die al eens iets extra organiseert voor wat leven in de brouwerij te brengen en wordt dan zo gepakt. Dit is compleet absurd. “

Van Hoyweghen neemt een advocaat om de beslissing aan te vechten. Volgens burgemeester Buyse is het echter helemaal niet de bedoeling om te broodroven. “Uiteraard is het niet de bedoeling om de zin voor initiatief van de ondernemers te hypothekeren”, zegt hij. “Maar wie aan de Grote Markt een zaak begint, moet weten in welke context, namelijk die van een beschermde site, hij dat doet. De ligging speelt hier een belangrijke rol en daar moet rekening mee gehouden worden.”
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • paul matthijs

    De beslissing van het stadsbestuur is terecht. De Grote Markt van Dendermonde is uniek en de prachtigste van uren in de omtrek. Het eindeloos plaatsen van diverse tenten brengt heel wat schade toe aan deze site. Fantastisch dat een schepencollege een dergelijke beslissing durft te nemen.

  • Rudi Van Goethem

    Ik vind het nogal hypokriet van de burgemeester om wel tenten (zelfs verboden pagodetenten) te plaatsen als de organisatie en de opbrengsten ervan in de onverzadigbare stadskas terecht komen. De slogan van de stad over hetwaardering van de stadshandelskern is weer ijdel. Of zitten er andere belangen achter?

  • Alfons Beurms

    Buyse, een saaie Piet zonder menselijk inzicht. Dendermonde is de saaiste stad die ik ken. Zo dood als maar kan in vergelijk met Aalst en Lokeren. Zelfs Zele doet beter.