Speelplaneet moet weer eens verhuizen

Speelpleinwerking zal deze zomer plaatsvinden in Toverboon en Wastijnepark

Fietsen op de speelplaats in Appels zit er voor de kinderen van de Speelplaneet niet meer in. Omdat de buitenruimte van de Appelbloesem wordt ingenomen door containers, kan de speelpleinwerking er niet meer terecht.
Geert De Rycke Fietsen op de speelplaats in Appels zit er voor de kinderen van de Speelplaneet niet meer in. Omdat de buitenruimte van de Appelbloesem wordt ingenomen door containers, kan de speelpleinwerking er niet meer terecht.
De Dendermondse speelpleinwerking Speelplaneet moet weer maar eens verhuizen. De site van de freinetschool Appelbloesem in Appels wordt noodgedwongen omgeruild voor gemeenteschool Toverboon en het Wastijnepark in Sint-Gillis. De jongeren hopen dat ze tegen de zomer van 2020 eindelijk hun definitieve vaste stek aan de Scouts van Baasrode kunnen betrekken.

In meer dan twintig jaar Speelplaneet vormen huisvestingsproblemen een rode draad en daar lijkt maar geen einde aan te komen. De jongeren maakten omzwervingen langs onder andere het VP-terrein aan de Gentsesteenweg, de Boonwijk en de Abdijschool en zijn al jaren vragende partij voor een vaste locatie. De jongste jaren had de werking plaats op de terreinen van freinetschool De Appelbloesem in Appels. Een definitieve toekomst wordt hen beloofd op de site aan de Broekkant in Baasrode, waar de scouts volop bezig zijn met een nieuwbouw, die ook de Speelplaneet zal mogen gebruiken. Maar voor het zover is, moet er nu weer eens tijdelijk verhuisd worden naar een andere locatie.

Stabiliteitsproblemen

De site van De Appelbloesem kan in afwachting van de verhuis naar Baasrode immers niet meer dienen. Vorige zomer werden stabiliteitsproblemen in het hoofdgebouw van de school ontdekt, zodat dat niet meer kon worden gebruikt. Er werden containers geplaatst om klassen in te richten, zodat de speelruimte voor de Speelplaneet te beperkt is geworden. Bovendien gebruikt de school ook de container die de speelpleinwerking normaal benutte om materiaal te stockeren.

“En dus kregen we te horen dat we niet in meer in Appels terecht kunnen”, zegt Gerben Vanderyse, voorzitter van de Speelplaneet. “Het nieuws betekende alweer een flinke opdoffer en onze eerste reactie was er een vol ongeloof. Halsoverkop moest een andere locatie worden gezocht. De jeugddienst deed wel erg zijn best om een alternatief te vinden. Dat is uiteindelijk gemeenteschool De Toverboon. Omdat daar niet echt groene speelruimte is, zullen we ook het Wastijnepark gebruiken.”

Meer monitoren

De jongeren van de Speelplaneet ontkennen niet dat ze liever in Appels waren gebleven. “Daar is het grasplein bijvoorbeeld omheind. Het Wastijnepark is dat niet, zodat we meer monitoren zullen moeten inzetten om op de kinderen te letten”, zegt Vanderyse. “We zijn wel vastberaden om er een toffe zomer van te maken. Plezier creëer je uiteindelijk toch zelf.”

Schepen van Jeugd Nele Cleemput (CD&V) begrijpt dat de verhuis niet makkelijk is voor de jongeren, maar is tevreden dat toch een oplossing uit de bus kwam. “Meteen toen bleek dat de site in Appels niet meer bruikbaar was, is een zoektocht opgestart”, zegt ze. “Veel opties bleken niet wenselijk, onhaalbaar of praktisch niet uitvoerbaar. De Toverboon doorstond wel de haalbaarheidstoets. De school kan ruimte en een grote speelplaats ter beschikking stellen. Het Wastijnepark is vlakbij om te ravotten. Wij zijn dankbaar aan de school voor de oplossing.”

Overeenkomst

Ondertussen hebben de scouts, stadsbestuur en Speelplaneet de samenwerkingsovereenkomst ondertekend, zodat de speelpleinwerking in de toekomst de nieuwe lokalen van de scouts in Baasrode zal kunnen gebruiken. Op die site zal nog een extra gebouw worden gerealiseerd, dat de Speelplaneet kan gebruiken als bijkomende opslagruimte. “We hopen dat de deadline van zomer 2020 voor dit project zeker gehaald wordt en we vanaf dan een degelijke én definitieve thuis hebben”, zegt Vanderyse.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.