Solidariteit met vluchtelingen groeit

ALLERLEI STEUNACTIES VOOR ASIELCENTRUM IN ABDIJSCHOOL KOMEN OP GANG

Aimée Mugisha met een deel van de ingezamelde kleren.
Copyright : Geert De Rycke Aimée Mugisha met een deel van de ingezamelde kleren.
De solidariteit met de vluchtelingen die onderdak krijgen in de Abdijschool in Dendermonde is groot en blijft groeien. Steeds meer steunacties komen op gang. "Vooral kledij en schoenen voor jongens zijn nodig", zegt Aimée Mu- gisha, die zelf een inzamelactie opzet. Woensdag organiseert Fedasil een infomoment voor alle vrijwilligers die zich willen inzetten voor het asielcentrum.

Een zestigtal minderjarige vluchtelingen krijgen momenteel al onderdak in de vroegere Abdijschool aan de Oude Vest in Dendermonde. Tegen eind december zullen dat er al honderd zijn. Het aantal kan groeien tot 144, allemaal jongeren tussen acht en achttien jaar.


De Dendermondse Aiméé Mugisha's moeder werkt in het asielcentrum. "Ze merkt dagelijks welk leed deze kinderen ondergaan hebben en wat hun noden zijn", vertelt Aimée. "Niet dat ze in detail treedt, maar haar verhalen raken me enorm. Mijn leven verloopt heel vlot, ik heb gewoon geluk. Maar het besef dat dit niet voor iedereen zo evident is, dat vind ik heel erg. Kinderen die door hun ouders uit wanhoop naar een ander land gestuurd worden, zonder te weten wat hen daar te wachten staat. Ik wil mijn steentje bijdragen en die kinderen proberen meer kansen te bieden."

Aimée Mugisha met een deel van de ingezamelde kleren.
Foto Geert De Rycke Aimée Mugisha met een deel van de ingezamelde kleren.

Hartverscheurend

En dus is Aimée één van de verschillende Dendermondenaren die hulpacties op touw zet.


"Omdat mijn hart breekt voor deze kinderen", zegt ze. "Sommigen op een vliegtuig gezet door hun ouders in de hoop hen een beter leven te schenken. Anderen al maandenlang onderweg, richting een geweldloos leven. Jongens van acht jaar die met hun iets oudere broer gevlucht zijn, die nu zonder ouders hun leven proberen te herpakken. En dan zijn ze hier, maar er zijn toch nog noden. Deze kinderen hebben geen kledij bijvoorbeeld en geen schoenen. Meest nodig zijn jongenskleren."


Wie wil helpen, kan kledij en schoenen bij Aimée thuis brengen, Diepestraat 75 in Sint-Gillis-Dendermonde. Zelf is de jongedame van Rwandese afkomst.


"Papa kwam in 1993 naar België, met een studiebeurs om in Leuven te studeren. Mama met wie hij net gehuwd was, kwam mee. En toen brak de oorlog uit in 1994 in Rwanda. Ze hebben dus zelf ondervonden hoe belangrijk het is als je toch ergens opvang en steun krijgt als dat nodig is. Ik heb altijd gehoord hoe dankbaar ze daarvoor waren. Ik vind het dan ook maar niet meer dan normaal om zelf ook iets te doen."

Infoavond

Ook andere organisaties zorgen voor hulp. Zo lanceerde de Weggeefgroep Dendermonde een oproep via facebook. Daar werd een uitgebreid overzicht gepost van zaken die de jongeren hard kunnen gebruiken. Zo zijn ook school- en ontspanningsmateriaal, spelletjes, knutselgerief en opbergmeubelen welkom. De vzw Dendermonde Helpt bracht honderden chocolade afbeeldingen van de Dendermondse Reuzen, het Ros Beiaard en koekjes met het hoofd van ons Peird naar de Abdijschool. "Om de kinderen toch ook wat te laten meegenieten", zegt Tim De Vogel. "Tijdens de Winterbar in de tuin van het Huis van Winckel werd bovendien geld ingezameld voor Dendermonde Helpt."


Omdat het asielcentrum zoveel voorstellen tot hulp en vragen van vrijwilligers krijgt, organiseert Fedasil morgen om 19 uur een infoavond voor vrijwilligers. Vooraf inschrijven is verplicht via vrijwilligeropvangcentrum@dendermonde.be.