Snellere restauratie voor Begijnhof

SINT-ALEXIUS KRIJGT TEN VROEGSTE IN 2018 OPKNAPBEURT

Dirk Willems, Pascal Leys, Mark Block, Etienne Van Hecke bij het Begijnhof.
Copyright : Geert De Rycke Dirk Willems, Pascal Leys, Mark Block, Etienne Van Hecke bij het Begijnhof.
De restauratie van de wegenis en de voortuinen van het Sint-Alexiusbegijnhof zal dan toch sneller kunnen plaatsvinden. Stadsbestuur en vzw Begijnhof hebben het akkoord dat het project bij hoogdringendheid kan uitgevoerd worden. "We verwachten de eerste spadesteek daardoor al in 2018", zegt schepen van Openbare Werken Leen Dierick (CD&V).

Het Sint-Alexiusbegijnhof, beschermd als monument en zelfs Unesco-werelderfgoed, is dé parel van toeristisch Dendermonde. Althans, dat zou het moeten zijn. Maar de site ligt er al jaren erg slecht bij. De witte huisjes die op het begijnhof staan, zijn versleten en de wegenis laat te wensen over door verzakkingen en putten. "Geen wonder dat we bij de stad heel veel reacties en boze opmerkingen krijgen over ons begijnhof, onder andere van toeristen die bij een bezoek verwachten dat deze site er veel beter zou bijliggen", bekent burgemeester Piet Buyse (CD&V).

Tijdens het persmoment was er een rondleiding doorheen het Begijnhof gepland.
Copyright : Geert De Rycke Tijdens het persmoment was er een rondleiding doorheen het Begijnhof gepland.

Bourgeois op bezoek

Een restauratiedossier sleept echter al jaren aan. Vzw Begijnhof en het Dendermondse stadsbestuur sloegen in 2000 al de handen in elkaar om enige vooruitgang in het dossier te krijgen, maar tot nu toe bracht dat nog niet veel op. Tot nu.


"We hebben een doorbraak weten te forceren", zegt schepen van openbare werken Leen Dierick. "We kregen de kans om, samen met volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid Marius Meremans (N-VA) het dossier van ons begijnhof te verdedigen op het kabinet van minister Bourgeois. We kregen de minister zelfs zover om een kijkje te komen nemen op het begijnhof. Daardoor is hij nu zelf overtuigd van de hoogdringendheid."

In 2018 starten

De beslissing is belangrijk voor het restauratiedossier. De zes woningen die de vzw Begijnhof in een eerste fase wil restaureren zijn aanvaard als hoogdringend. En het project van de wegenis en de voortuinen zal sneller aangepakt worden omdat het naar voor geschoven is in het investeringsprogramma van restauratiepremies.


"We hebben de ontwerper alvast opdracht gegeven om zijn dossier aan te passen aan de gewijzigde wetgeving", zegt Dierick. "Dat moet in september klaar zijn, zodat de gemeenteraad in oktober haar goedkeuring kan geven. Daarna kan ook de bouwvergunning aangevraagd. Wij kruisen de vingers dat in 2018 de werken aan de rijwegen en de voortuinen kunnen starten."

Herstellingswerken

Ondertussen heeft ook de vzw Begijnhof niet stilgezeten om voor het Sint-Alexiusbegijnhof te zorgen. "We hebben instandhoudingswerken in eigen beheer en zonder subsidie laten uitvoeren.", zegt ondervoorzitter Etienne Van Hecke. "Aan deze oude huisjes zijn haast non-stop herstellingswerken nodig, van verstopte afvoeren over defecte boilers, tot lekkende dakgoten, afgewaaide dakpannen en omgevallen schoorstenen. De Begijnhofpoort, die volgens het aloude interne reglement 's morgens opent om 7 uur en 's avonds sluit om 21 uur, is geautomatiseerd."


De woningen 36, 37 en 38 zijn bovendien volledig opgeknapt en weer bewoonbaar gemaakt volgens hedendaags normen. "Muren zijn behandeld tegen vocht, elektriciteit en sanitair zijn vernieuwd, badkamers en keukens kregen nieuw meubelen en toestellen en er vonden isolatie- en schilderwerken plaats", zegt Van Hecke. "Ondertussen zijn ook herstellingswerken aan de begijnhofkerk begonnen."