Schrijfster haalt stof voor nieuw boek uit eigen jeugd

PATRICIA DE LANDTSHEER KEERT IN 'OVER ENGELEN, GEHEIMEN EN OORLOG' TERUG NAAR 1953

Patricia De Landtsheer met haar twee boeken die ze onlangs uitbracht.
Foto Geert De Rycke Patricia De Landtsheer met haar twee boeken die ze onlangs uitbracht.
Dendermonds schrijfster Patricia De Landtsheer heeft onlangs twee nieuwe boeken uitgebracht. In haar eerste boek 'Over Engelen, Geheimen en Oorlog' keert de schrijfster terug naar haar eigen jeugd in het jaar 1953, het jaar waarin de zware overstromingen plaatsvonden die lelijk huis hielden in Vlassenbroek.

het boek vertelt het verhaal van de elfjarige Marie, die in dat jaar heel wat veranderingen meemaakt in haar leven. "Dat was op dat moment in mijn leven net hetzelfde. Alles veranderde en het leek mij interessant om dat eens in een boek te gooien", vertelt de schrijfster.


Het jaar 1953 speelt een erg belangrijke rol. Grote delen van Nederland en België kwamen toen onder water te staan. Zo ook het kleine dorpje Vlassenbroek, vlakbij Baasrode, dat heel wat schade heeft geleden. "Mijn ouders vertelden er heel veel over. Verhalen die zijn blijven hangen. Ook ben ik zelf naar enkele mensen getrokken in Vlassenbroek die nu nog steeds leven en ook verhalen over die tijd konden vertellen. Tot slot heb ik er als kind zelf ook nog heel wat mee te maken gehad, en dat maakte het net zo interessant om dit boek te schrijven", vertelt Patricia

Therapeutisch

'Over Engelen, Geheimen en Oorlog' is niet alleen een gedeeltelijke terugblik op haar jeugd, maar zal ook gebruikt worden in therapeutische zin. "We hebben dit getest door voor te lezen bij beginnend dementerenden. Als je dan over hun tijd verhalen vertelt herinneren ze zich deze nog en kunnen ze daar nog over vertellen", aldus Patricia. "Ook voor jongeren kan het boek interessant zijn. Zij kunnen op deze manier ook een beter beeld krijgen van vroeger, en dat je niet alles zo maar vanzelf krijgt maar er soms hard voor moet knokken, wat een belangrijke boodschap is in het boek."

Nieuw project

Ook het tweede boek, 'Zwart/Wit', blikt ook terug op het verleden, meer bepaald de tweede wereldoorlog. "Oorspronkelijk was het eerst een theaterstuk dat mij gevraagd werd om te schrijven voor theater aan de stroom." Intussen bestaat dit niet meer. Patricia besloot om het boek toch af te maken, omdat het thema rond oorlog haar erg bezig houdt. "Hier focus ik op twee gezinnen, langs beide kanten. Vandaag in het nieuws zie je ook vaak berichten over IS en het bewind, maar er is ook de kant van de mensen die in die gebieden wonen en het niet eenvoudig hebben, en dat wil ik hier ook aanduiden", besluit ze. Afgelopen weekend was ze ook aanwezig op de boekenbeurs om te signeren. De schrijfster is ook al aan een volgend project bezig, maar meer wil ze hier nog niet over kwijt.