School- en fietsstraat in stadscentrum

Zwakke weggebruikers krijgen voortaan alle voorrang in Nachtegaalstraat

De Nachtegaalstraat wordt een schoolstraat én fietsstraat. De zwakke weggebruikers hebben er alle voorrang.
Geert De Rycke De Nachtegaalstraat wordt een schoolstraat én fietsstraat. De zwakke weggebruikers hebben er alle voorrang.
Verschillende ingrepen en maatregelen moeten de schoolomgeving in het stadscentrum van Dendermonde verkeersveiliger maken. Bijzonder aandacht gaat naar de fietsers. Voor hen komen er een schoolstraat en een fietsstraat.

De gemeenteraad ging unaniem akkoord met de aanvullende verkeersreglementen voor de omgeving van het Onze-Lieve-Vrouwkerkplein, in de buurt van diverse campussen van het Oscar Romerocollege in het stadshart van Dendermonde. Dagelijks passeren er honderden fietsende scholieren. "We willen dat het voor de vele fietsers in deze buurt zo veilig mogelijk is", zegt schepen van Mobiliteit Niels Tas (sp.a).

De eerste maatregel is de invoering van een fietsstraat. "Dat betekent dat chauffeurs er met hun wagen altijd achter de fietsers moeten blijven rijden. Inhalen is verboden", zegt Tas. "De fietsstraat geldt voor de Nachtegaalstraat en het deel van het Onze-Lieve-Vrouwkerkplein dat rond de kerk ligt, tussen de Kapittelstraat en de Nachtegaalstraat. Belangrijk is wel dat fietsers het eenrichtingsverkeer rond de kerk moeten blijven volgen. Ze mogen niet tegen de richting rijden, uit veiligheidsoverwegingen."

De schoolstraat in de Nachtegaalstraat wordt, na een proefperiode die vorig schooljaar een aantal maanden liep, definitief. "Daardoor mogen chauffeurs bij het begin en het einde van de schooldag dit straatje niet meer in", zegt Tas. "De fietsenstalling van het Oscar Romerocollege komt in deze straat uit en door het verkeersverbod kunnen de vele fietsende scholieren dan veilig aankomen en vertrekken. Alleen bewoners die op die momenten nog in de straat geparkeerd zouden staan en moeten vertrekken, mogen hier nog rijden. De Nachtegaalstraat wordt afgesloten met nadarhekken."

Zone 30 wordt uitgebreid

Nieuw is dat fietsers in de Nachtegaalstraat zich niet meer aan het eenrichtingsverkeer moeten houden in deze weg, ook op momenten dat die geen schoolstraat is. Zij mogen in beide richtingen door de straat rijden. Dat geldt ook voor bromfietsers. Om de veiligheid aan de school nog verder te verhogen wordt op de Noordlaan een kiss- en ridezone gevestigd. Die kan tijdens de ochtend gebruikt worden om kinderen af te zetten aan de school.

De bestaande zone 30 in de schoolomgeving wordt bovendien verder uitgebreid met de Nachtegaalstraat, de Kapittelstraat, het Onze-Lieve-Vrouwkerkplein, Klein Kwartier en de Gentstesteenweg en Kerkstraat. De Kerkstraat kreeg recent overigens ook fietssuggestiestroken om de aanwezigheid van fietsers in het drukke verkeer beter te benadrukken. De zone dertig is geldig tot aan de overgang van de fietspaden naar de nieuwe fietssuggestiestroken.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.